Zprávy

Kostka je vržena! Studentský workshop obohatí park v Praze 6

V dílnách na Fakultě architektury to voní jako v cedrovém lese, studenti v nich vyrábějí instalaci do parku Willyho Brandta v Bubenči. Letní dílnu, v pořadí již třetí společný projekt Ústavu navrhování II FA ČVUT a městské části Praha 6, pořádá ateliér Mádr.
Vedoucí ateliéru Josef Mádr a autor návrhu Ondřej Brych | © Štěpán Tomš

Autorem Kostky je Ondřej Brych, který projekt připravil během minulého semestru jako realizační ateliér. Jeho vizi převede z papíru do reálu celkem dvacet sedm studentů převážně magisterského programu. Do práce se mohou zapojit postupně, a za odpracované tři dny se jim do kreditního skóre připočítají dva kredity. Většina z nich ale plánuje stavbu sledovat až do jejího dokončení.

Kostka vznikla jako instalace do parku, kde může sloužit jako altán, meditační prostor nebo prolézačka pro děti. „Kostka je jako průsečík dvou světů. Trojosého lidského vnímání světa s hranami a pravými úhly a skutečného světa s organickými tvary, který vzniká přirozeně a živelně, bez lidského přičinění,“ vysvětluje svůj koncept Ondřej Brych.

Kontrast dvou principů podporuje použití dvou různých materiálů. Vnější plášť kostky bude odlitý z betonu, vnitřní část ze dřeva, materiálu měkkého, teplého a pohodlného na dotek i na pohled. V interiéru vytvoří spojení organických tvarů a řezu deskového materiálu zvláštní mozaiku. Použité exotické dřevo – atlantský a žlutý cedr a massaranduba zajistí instalaci delší životnost a snazší údržbu.

Realizace kostky začala hoblováním prken v továrně společnosti ARA v Konárovicích u Kolína a dál je harmonogram workshopu rozdělený do tří fází. První právě probíhá v dílnách, kde studenti vyřezávají a slepují segmenty vnitřního „dřevěného pokoje“, které budou následně brousit a ze čtyř částí sestaví vnitřek kostky. Pak přijde na řadu příprava místa v parku, kde postaví systémové bednění PERI. Betonáž a odbedňování přijdou na řadu jako poslední. Kostka by měla být hotová v září.

Projekt probíhá na Ústavu navrhování II FA ČVUT za podpory městské části Praha 6, ve spolupráci s ARA továrna na nábytek, PERI, Robert Bosch odbytová a Würth.

Aktuální dění studenti prezentují na Instagramu.

Ondřej Brych: Kostka - schéma
Ondřej Brych: Kostka - schéma
Ondřej Brych: Kostka - schéma
Ondřej Brych: Kostka - schéma

Za obsah této stránky zodpovídá: Ing. arch. Kateřina Rottová, Ph.D.