Zprávy

Průvodce po jihočeské Zlaté stoce láká lidi do přírody

Červnová absolventka naší fakulty Kateřina Průchová vytvořila jedinečného průvodce, který vypráví příběh jihočeské Zlaté stoky, kdysi nepostradatelného vodního kanálu na Třeboňsku. Publikace se dívá na historický význam slavného toku a hledá cesty, jak ho zase oživit. Do 21. října můžete netradičního průvodce podpořit přes crowdfundingový portál.

Zlatá stoka je diplomním projektem, který Průchová zpracovávala v Ateliéru Novotný–Koňata–Zmek. V tomto ateliéru byla od začátku svého studia, a vlastně i jejich působení na škole. Absolvovala v ateliéru návrh na bytový dům i bakalářskou práci, na magisterském programu pak soubor staveb, realizační projekt, a nakonec i diplomovou práci. “Z tohoto výčtu jasně vyplývá, že pro mé vzdělání architekta byli jednoznačně nejzásadnějšími a nejpřínosnějšími osobami napříč celým studiem, za což jsem jim opravdu velmi vděčná,” usmívá se Průchová.

Pro velký zájem na Třeboňsku i mezi architekty se nyní rozhodla knihu vydat a pomocí crowdfundingu financovat. Pokud se autorce podaří sebrat patřičný obnos, vyjde před Vánoci. Bude mít 304 stran, rozkládací mapu a záložku s měřítkem, legendou a obsahem. To vše v malé modrobílé krabičce o rozměrech 120x210x35 mm. Až do 21. října je možné tohoto netradičního průvodce podpořit přes crowdfundingové nakladatelství Pointa.cz. Kdo přispěje, může si vybrat libovolnou odměnu – třeba komentovanou procházku podél vody nebo podepsaný výtisk.

„Kniha o Zlaté stoce je takový malý zázrak, tím spíš, že o tomto zásadním vodním díle, které tvoří páteř třeboňské rybniční soustavy, dosud nevyšla žádná větší samostatná publikace,“ říká koordinátorka Centra Třeboňského rybníkářského dědictví Lucie Kukačková.

Průchová ve své knize nabízí atraktivní architektonická a urbanistická řešení, oživuje vybydlená stavení uměleckými díly, přes vodu staví lávky s cílem přilákat ke stoce lidi a udělat z ní zajímavý výletní cíl. „Sama jsem stoku často přešla a nevnímala její obrovský přínos krajině, ve které jsem vyrůstala. Na změnu ale ještě není pozdě. Poslední dobou se vytrácí vztah mezi člověkem a krajinou, a proto bychom měli vytvářet pomůcky, které toto spojení pomůžou obnovit a oprášit,“ popisuje Průchová. Nyní sice pracuje v Praze, ale do Třeboně se pravidelně vrací nejen za rodinou. Díky knize dostává prostor v místních médiích nebo při besedách a prezentacích s místními. V budoucnu by se zde ráda angažovala ve zlepšování prostředí okolo nás.

Za obsah této stránky zodpovídá: Ing. arch. Kateřina Rottová, Ph.D.