Zprávy

Nový život břicha Paříže

Druhý večer cyklu přednášek November Talks bude v pondělí 18. listopadu patřit břichu Paříže. Les Halles, centrum Paříže, ne-li centrum Francie, v 19. století největší pařížská tržnice, dějiště románu Émila Zoly, od sedmdesátých let megalomanský projekt, který z cenného prostoru na dohled od Louvru a Centre Pompidou udělal největší dopravní uzel v Evropě, s nepřehlednou změtí funkcí a parkem, kam se po setmění nechodí. O jeho poslední přestavbě bude přednášet francouzský architekt a urbanista Jean-Marc Fritz.
Forum Des Halles. Pierre Berger and Jacques Anziutti Architects, Paris, France. Concert Hall Dezeen

Jean-Marc Fritz je spoluzakladatelem studia Seura, které projektovalo a koordinovalo proměnu Les Halles v letech 2003–2018. Ve své tvorbě se věnuje především veřejnému městskému prostoru, v Paříži také navrhl téměř dvoukilometrový bulvár Richard-Lenoir nebo v Bordeaux esplanádu Chapeau Rouge. O projektu Les Halles vydal s partnery Davidem Manginem a Florence Bougnoux knihu „Les Halles, villes intérieures, projet et études Seura 2003–2007“.

Halles Aerienne | © Archiv Seura

Příběh bývalé hlavní pařížské tržnice Halles de Paris (česky Pařížské haly) začíná ve středověku, kdy stála na okraji města. Její postupné rozšiřování, úpravy a nevyhovující hygienické podmínky vedly k zásadní přestavbě v 19. století. Tehdy bylo podle návrhu architekta Victora Baltarda postaveno dvanáct velkolepých pavilonů z kovu a skla, každý pro jiný druh zboží. O sto let později, začátkem 70. let byly postupně všechny pavilony zdemolovány, aby udělaly místo velkému urbanistickému záměru, který měl ambice vytvořit zde moderní městské centrum.

Halles Miroir D´Eau

Jeho základem se stal dopravní uzel Châtelet – Les Halles, přestupní stanice pro pět tras metra, tři linky expresní příměstské železnice, téměř 30 autobusových spojů, kudy se každý den přepraví v průměru 800 000 cestujících. V podzemí se sítí silnic a parkovišť, obchodním, kulturním a sportovním centrem Forum des Halles a na povrchu s parkem Jardin des Halles. Slavnostního otevření stanice se v roce 1979 zúčastnil pařížský starosta a pozdější prezident Jacques Chirac.

Halles Passage Canopee | © Archiv Seura

Megalomanský projekt ale nikdy nebyl považován za úspěšný. Rychle stárnul, z parku se stalo nebezpečné místo s narkomany a lupičskými gangy. Neúnosná situace vedla v roce 2003 pařížskou radnici k vyhlášení soutěže na celkovou obnovu čtvrti. Po otevřeném výběrovém řízení zadala čtyřem týmům, aby v březnu 2004 představily svá řešení. K realizaci byl dost překvapivě vybrán projekt studia Seura, který v soutěži porazil známější a zkušenější ateliéry AJN Jeana Nouvela, MVRDV Wyniho Maase a OMA Rema Koolhaase. Tým Seura (Florence Bougnoux, Jean-Marc Fritz a David Mangin) byl pověřen návrhem a koordinací přestavby, včetně nového obchodního centra La Canopéee od Patricka Bergera a Jacquese Anziuttiho (2016).

Halles Patio | © Archiv Seura

Jak si outsider architektonické soutěže poradil se složitým místem, jeho historií a traumaty, jak dekódoval jeho struktury pod povrchem, aby je znovu zapojil do organismu města a vytvořil z Les Halles živý a bezpečný prostor ve městě?

Přednáška Les Halles de Paris: Interior Cities se koná v pondělí 18. listopadu v 18.00 hodin v přednáškové síni 155 Gočár na Fakultě architektury ČVUT, Thákurova 9, Praha 6 Dejvice. Bude v anglickém jazyce, vstup je zdarma a bezbariérový.

Vystoupení Jeana-Marca Fritze je druhou ze čtyř „listopadových promluv“, které na FA ČVUT již pátým rokem přivádí zahraniční architekty, urbanisty a krajinářské architekty. V rámci přednáškového cyklu November Talks je od roku 2006 podporuje nadace Sto Foundation na školách architektury v Londýně, Paříži, Benátkách, Stuttgartu a Štýrském Hradci. V Praze mají letos podtitul „Transformace: proměny hranic profesí v proměňujícím se světě“.

Halles Prairie | © Archiv Seura

Za obsah této stránky zodpovídá: Ing. arch. Kateřina Rottová, Ph.D.