Zprávy

KONFERENCE ECAP 2022 – K POLITIKÁM ARCHITEKTURY A STAVEBNÍ KULTURY

V Kongresovém centru Praha se ve dnech 11. a 12. října konala mezinárodní konference „ECAP 2022 – k politikám architektury a stavební kultury“, organizovaná Ministerstvem pro místní rozvoj ve spolupráci s Ministerstvem kultury a Českou komorou architektů v rámci českého předsednictví EU.

Přípravy i vlastní konference se účastnili i zástupci FA ČVUT v Praze, např. Michal Kohout, Ladislav Lábus ad. V rámci minulého předsednictví ČR v roce 2009 se v Praze konala obdobná konference, na které byly podepsáním Memoranda o vzdělávání mezi MŠMT a ČKA položeny základy jednoho z témat a cílů Politiky architektura a stavební kultury – Vzdělávání o vystavěném a krajinném prostředí na základních a středních školách, ve které se dlouhodobě angažují pedagogové i studenti FA ČVUT. 
   
Hlavním bodem programu byly aktuální problémy kvality architektury a stavební kultury, jako Nový evropský Bauhaus (NEB), Davoská deklarace a následný proces, příklady zahraničních politik architektury, role státních architektů, udržitelnost, dostupné bydlení a poválečná rekonstrukce sídel.

Michal Kohout z Ústavu nauky o budovách organizoval konferenční blok Housing Quality Through Coordinated Development, ve kterém vystoupil s příspěvkem In Planning We Trust a vedl panelovou diskuzi a David Tichý organizoval konferenční blok Affordable Housing.

https://www.cka.cz/komora/tema-CKA/konference-ecap

Za obsah této stránky zodpovídá: prof. Ing. arch. Ladislav Lábus, Hon. FAIA