Zprávy

Návrat do budoucnosti. Hosté November Talks 2022 o lepším navrhování měst pro všechny

Čtyři listopadové pondělky byly na Fakultě architektury ČVUT vyhrazeny přednáškovému cyklu November Talks. Ten po sedmé přivedl významné zahraniční architekty a urbanisty, aby představili svůj pohled na budoucnost – téma letošního ročníku. Záznamy všech přednášek jsou ke zhlédnutí na YouTube kanálu FA.

Podtitul „Time For a Change – Čas na změnu“ vyjadřuje nutnost přehodnotit způsob, jakým společnost reaguje na zrychlující se klimatické změny. Pozvání letos přijali nizozemský architekt a profesor Technické univerzity v Delftu Winy Maas, francouzská urbanistka Alice Cabaret, americká architektka Karen Cook a Carlo Ratti, profesor Massachusettského technologického institutu MIT.

Cyklus v zaplněné posluchárně Kotěra zahájila přednáška Winyho Maase, architekta, krajináře a urbanisty, spoluzakladatele studia MVRDV. V první části představil různé architektonické návrhy pro evropská města, včetně nedávných soutěží na podobu Vltavské filharmonie v Praze a Moravské židovské muzeum Mehrin v Brně.
V druhé části přiblížil platformu The Why Factory, kterou založil na TU Delft a jejíž koncept práce aktuálně rozvíjí v ateliéru hostujícího profesora na FA ČVUT. Studentky a studenti kolektivní prací zkoumají možnosti měst budoucnosti, která dokáží reagovat na rozličné krize jako změna klimatu nebo nedostatek bytů.

Druhým hostem byla Alice Cabaret, francouzská urbanistka zaměřující se na transformace měst, zakladatelka kreativní agentury The Street Society a iniciativy [S]CITY zkoumající propojení mezi neurovědou a urbanismem.
Současná města jsou náročná na spotřebu zdrojů, neefektivní ve využití prostoru a infrastruktury, stejně jako ve vytváření bezpečného a zdravého prostředí pro své obyvatele. Podle Alice Cabaret mohou města hrát významnou roli v řešení klimatické krize. To je úkol pro architekty a urbanisty – navrhovat odolnější, zelenější a obyvatelnější města. Alice Cabaret na konkrétních příkladech představila, jak se svým týmem pracuje na adaptacích budov i veřejných prostranství, výzkumu i drobných intervencích. Klíčem je podle ní přinést život do nevyužívaných míst.

Třetí přednášku hostila americko – britská architektka Karen Cook, kterou s Českem pojí předchozí práce v pražském Karlíně, kde se podílela na projektech Danube House a Nile House.
Představila průřez svoji dosavadní tvorbou a podrobně se zaměřila na proces návrhu a vzniku kancelářské budovy 22 Bishopsgate v Londýně, dokončené před dvěma lety. Při navrhování stál před architektonickým týmem úkol, jak integrovat 12 000 pracujících do prostoru jedné budovy tak, aby se uvnitř cítili pohodlně a rádi v ní pobývali. Zadání dalo vzniknout konceptu „Vertical Village“. Budova poskytuje svým obyvatelům dobré podmínky pro práci a zároveň prostory pro setkávání a trávení volného času. Návrh se musel vyrovnat se zasazením vysoké budovy do městské struktury v těsném sousedství katedrály St. Paul.

Přednáškový cyklus zakončil Carlo Ratti, italský architekt a inženýr, zakládající partner kanceláře Carlo Ratti Associati a vedoucí digitální laboratoře Senseable City Lab na Massachusettském technologickém institutu MIT.
Naše způsoby chápání měst se radikálně mění, stejně jako nástroje, které používáme k jejich navrhování. V přednášce „The City of Tomorrow“ představil práci Senseable City Lab – multioborového prostoru, kde se potkávají architekti, designéři, projektanti, inženýři i sociologové. Společně vyvíjí a zavádí do praxe nové nástroje pro poznávání měst, jako využití dat z mobilních telefonů i sociálních sítí. Model pracující s daty o využití vozidel taxislužeb v New Yorku by například umožnil snížit množství taxi o 40 %, flotila autonomních plavidel by zase dokázala ulehčit Amsterdamu s přepravou osob, zásobováním nebo svozem odpadu a zároveň sbírat data o městě.    

Sérii November Talks podporuje od roku 2006 nadace Sto Foundation a koná se na vybraných evropských školách architektury. Záznamy přednášek letošního i předchozích ročníků jsou ke zhlédnutí na fakultním YouTube.    

Za obsah této stránky zodpovídá: Ing. arch. Kateřina Rottová, Ph.D.