Zprávy

Za respekt k rozmanitosti. FA podporuje Pride Week

Vyvěšením duhové vlajky se FA symbolicky připojila k festivalu Prague Pride. Ten probíhá celý týden a věnuje se LGBTQ+ lidem a utváření respektujícího a bezpečného prostředí, ve kterém mohou být sami sebou.
© Dagmar Hujerová

FA si zakládá na respektu a rozmanitosti, úctě k lidským právům a utváření prostoru bezpečí a sounáležitosti. Inkluze je na vlajce znázorněna pomocí klínu, jehož barvy reprezentují trans* a intersexuálních osoby i různé rasy a etnicity, které bývají marginalizovány. „Chceme touto cestou vyjádřit podporu diverzitě sexuálních a genderových identit. A veřejně se jako vzdělávací instituce přihlásit k respektu a uznání různorodosti," říká ombudsmanka FA ČVUT Dita Jahodová.

Na ČVUT funguje LGBTQ+ klub Galibi, který sdružuje studující, absolventy, absolventky a jejich přátele. Vítání jsou v něm všichni, kteří se chtějí zapojit do pravidelných setkání, sportovních a dalších aktivit. Ke Galibi se můžete přidat i v průvodu na Prague Pride 12. srpna, nebo se zastavit na jejich stánku na Letné.

Tématům spojeným s genderovou identitou se ve svých projektech věnují také studující FA. Na jaře letošního roku Robin Doleček ze studijního programu Design úspěšně obhájil svou bakalářskou práci zaměřenou na chest binder, speciální spodní prádlo pro trans* osoby, které jim umožní snadnější procházení společností v preferovaném genderu. V rámci Pride week s ním přinášíme rozhovor zde.

Za obsah této stránky zodpovídá: Ing. arch. Kateřina Rottová, Ph.D.