Zprávy

PlastIT rozhýbe 3D tisk z recyklovaného plastu pomocí AI a atraktivního designu

Dnešní doba nás motivuje hledat udržitelné a ekologické alternativy ve využívání plastů, a to s vysokými nároky na náklady, funkčnost a estetiku. Projekt PlastIT vznikl jako reakce na tuto potřebu. Jeho cílem je vývoj inovativní technologie velkoformátového 3D tisku z recyklovaného plastu s prvky AI a tvorba eko-designových objektů. Je realizován v konsorciu tří partnerů: Plastenco design s.r.o., Lavaris s.r.o. a Fakulty architektury ČVUT.

Aditivní výroba, známá také jako 3D tisk, je jedním z rychle se rozvíjejících odvětví v České republice i ve světě. Toto odvětví se neustále posouvá vpřed, přináší zvýšenou produktivitu a flexibilitu ve výrobě. Klíčovou roli v tomto rozvoji hraje tiskový software, který umožňuje výrobu designových produktů i „na dálku“ a flexibilní přizpůsobení produktu (jeho velikosti, zakřivení, barvy) dle vkusu zákazníka. Na rozdíl od velkosériové výroby lze pomocí 3D tisku vytvářet nejrůznější prototypy a originální výrobky malosériově. Inspirace pro PlastIT přišla ze zahraniční, především z Holandska. V České republice se velkoformátovému 3D tisku věnuje například Prusa Research, VUT, ale také univerzity jako je UMPRUM nebo ČVUT zapojená do PlastIT projektu. Projekt PlastIT je realizován v konsorciu tří partnerů: Plastenco design s.r.o., Lavaris s.r.o. a České vysoké učení technické, Fakulta architektury. Tato spolupráce umožňuje efektivní výzkumně-vývojové aktivity a následnou komercializací výstupů, především prototypové technologie tiskové hlavy. Velké objekty dovede Plastenco vytvořit již nyní například metodou sdíleného 3D tisku. Nejvýznamnějším komunitním dílem z recyklovaného plastu je Pla(s)teosaurus umístěný v Národním muzeu pro Asociaci společenské odpovědnosti. Na jeho tvorbě se podílelo 130 tiskařů z České republiky.

„Kreativita je platidlo budoucnosti. Věříme, že design je cesta, jak vrátit odpad zpátky do života,“ říká Jitka Hvězdová, CEO Plastenco design. „Je před námi několik měsíců výzkumu a vývoje. V první fázi oslovujeme ke spolupráci české i zahraniční výzkumné partnery. Navazujeme na 3letý vývoj na FA ČVUT a v neziskové organizaci PETMAT,“ dodává kolegyně doc. Ing. arch Kateřina Sýsová, PhD. odpovědná za vědecko-výzkumné aktivity PlastIT. Tým je složený ze zkušených profesionálů z oblasti nových technologií, umělé inteligence, designérů, architektů, ale i marketérů a lidí z byznysu.

Projekt FW09020011 “Vývoj velkoformátového 3D tisku z recyklovaných plastů a jeho komerční aplikace v inovativním eko-designu“ je spolufinancován se státní podporou Technologické agentury ČR v rámci Programu TREND / Podprogram 2 „Nováčci“.

Za obsah této stránky zodpovídá: Ing. arch. Kateřina Rottová, Ph.D.