Zprávy

Ústav modelového projektování na konferenci eCAADe

Od 20. do 23. září 2023 se v rakouském Grazu konal 41. ročník mezinárodní konference eCAADe. Účastnil se i Ústav modelového projektování FA ČVUT, jehož zástupci Lukáš Kurilla a Šimon Prokop získali ocenění za nejlepší prezentaci.

Konference Education in Computer Aided Architectural Design in Europe se zabývá novými poznatky na poli počítačem asistovaného navrhování (CAAD) a také tím, jak tyto principy zavádět do výuky. Součástí byly také workshopy o nových trendech v architektonickém navrhování – například implementace VR ve výuce za využití webGL na platformě Mozilla Hubs nebo trénování neurální sítě (stable diffusion) pro generování 3D modelů a vytváření neobvyklých kombinací již definovaných forem.

Témata konference se věnovala oblastem vzdělávání, digitální fabrikaci nebo generativnímu navrhování. Příspěvky se zabývaly také využitím obrázků generovaných umělou inteligencí z textu v ateliérové výuce. Představeny byly i rozličné metody úvodu do parametrického, generativního navrhování.

Díky účasti na koference se nám podařilo významně rozšířit přehled literatury (state of the art) a získat nápady na inovaci metodiky výzkumu i výuky. Navíc se nám podařilo získat cenu za nejlepší prezentaci – The Best Presentation Award. Po návratu z konference nabyté výsledky sdílíme a zkoušíme některé poznatky aplikovat s našimi studenty,“ dodávají Lukáš Kurilla a Šimon Prokop.

Za obsah této stránky zodpovídá: doc. Ing. arch. Dana Matějovská, Ph.D.