Zprávy

Sáňky, spona, deka, krmítko, dlaha, ramínko, stavebnice, stolek. Úspěchy FA v Národní ceně za studentský design

Designéři a designérky i letos soutěžili o Národní cenu za studentský design. Mezi oceněnými je 8 studujících z naší fakulty. Rok 2023 patřil pracím z nejširšího spektra produktového a industriální designu a užitého umění.
Deka bezpečí od Martiny Wimmerové

Cílem soutěže je propojování škol a studentů designu s průmyslem, výrobními, produkčními a obchodními firmami, ateliéry a studii v ČR i v zahraničí. Do letošního ročníku se přihlásilo 203 autorů a autorek se 226 pracemi z 18 vysokých škol a 15 vyšších a středních odborných škol. Jejich práce hodnotily tři nezávislé poroty složené z vyučujících, kurátorů, profesionálních designérů a designérek z Česka i zahraničí. Zvláštní ceny pak udělují vzdělávací instituce, profesní sdružení nebo muzea.

Sáňky od Vojtěcha Veverky získaly ocenění Excelentní studentský design, Cenu za ergonomii České ergonomické společnosti, Cena ředitele NTM a Cenu Ústavu designu FA ČVUT. Multifunkční vybavení pro sport i transport nákladu na horách navrhnul jako svou diplomovou práci pod vedením Jana Jaroše. „V průběhu navrhování jsem produktu přidal funkci krosny, jež vzniká po připnutí tahacího bederního popruhu a ramenních popruhů na rám saní," doplňuje autor.

Martina Wimmerová byla oceněna za dvě práce. Spona na pásek čOčka, na které pracovala v ateliéru Streit, se umístila v kategorii Excelentní studentský design. Přezka je elegantním minimalistickým doplňkem. Při jejím návrhu se autorka inspirovala budovou brazilského parlamentu Palácio do Congresso Nacional. Návrh Deky bezpečí, která pomáhá lidem trpícím panickou poruchou a sebepoškozováním, získal Cenu Ústavu designu FA ČVUT. Zatížením těla deka snižuje míru úzkosti. Uživateli pomáhá při samotném záchvatu i po odeznění krizové situace – deku si na sobě může nechat a např. usnout v jejím „objetí”.

Krmítko Berry od Markéty Vápeníkové, na kterém pracovala pod vedením Filipa Streita, získalo ocenění Excelentní studentský design. Díky kulovitému tvaru disponuje krmítko velkým objemem zásobníku, krmivo je chráněno proti vlhku a postupně se sesypává do krmného prostoru s omezeným pohybem ptactva, takže se zamezuje šíření virů, bakterií a plísní. Berry bylo navrženo pro českou firmu Plastia.

Markéta Ptáčková navrhla v ateliéru Šulc vakuovou dlahu pro psy a získala za ni ocenění Dobrý studentský design. Produkt slouží při přepravě zvířat k ošetření. Zpevněním zlomené končetiny zmírňuje bolest a předchází k dalším zhoršením stavu v průběhu cesty. Dlahu lze díky jejímu tvaru umístit na přední i zadní nohy zvířete. Produkt vznikl ve spolupráci s firmou Ego Zlín.

V kategorii Dobrý studentský design se umístilo také šněrované ramínko od Kláry Vinklárkové z ateliéru Jaroš. Návrh využívá materiál od firmy TON – kusy ohýbaného dřeva, které mají vadu a byly by určeny k likvidaci. Ramínko svázané kůží je určeno jako doplněk tradičním věšákům, proto má poutko.

Třetí prací oceněnou za Dobrý studentský design je projekt Prázdno Na Perštýně od Petry Deákové z ateliéru Tesař–Barla. Tento návrh se také dostal mezi 30 nominovaných v soutěži Inspirelli Awards 2023. Prázdný dům v historickém centru Prahy zaplňují vzpomínky na blízké osoby. Navržená ocelová konstrukce slouží k uložení uren ve tvaru cihel. Postupně se tak staví prázdný dům pro zesnulé. Stavba o sobě dává vědět svou hmotou a snaží se vyčnívat a upozornit na sebe ve vysoké okolní zástavbě.

Tereza Horičková jako svou bakalářskou práci navrhla pod vedením Jana Jaroše edukativní stavebnici Kocki. Získala za ni Cenu za ergonomii České ergonomické společnosti a Cenu Nadace českého výtvarného umění. Vzdělávací dřevěná stavebnice pro děti obsahuje barevné kolíčky, které kromě spojování umožňují i grafické dotváření staveb a oživují tak jednoduché geometrické tvary. „Děti se tak při hře stávají kubistickými architekty, kteří objevují hranice své představivosti, ale s pomocí dospělých se s kostkami taky můžou naučit základní matematiku, barvy nebo jak uvázat mašličku,“ vysvětluje autorka.

Cenu za ekologii získala Karolína Petřeková z ateliéru Fišer za návrh festivalového stolku. Produkt slouží jako pomůcka pro venkovní festivaly a pikniky, která ulehčuje nošení nápojů a jejich konzumaci při posezení v trávě. Je vyroben z mixu plastového odpadu, převážně z plastových reklamních fólií, které v řádu tun končí každoročně nevyužity na skládkách. Skládá se ze snadno sestavitelných nožek a odnímatelného tácu, který pojme až osm nápojů. Svou barevností reflektuje atmosféru festivalů.

Přehled všech oceněných prací najdete na stránkách soutěže.

Za obsah této stránky zodpovídá: prof. ak. soch. Marian Karel