Zprávy

Josef Štulc osmdesátiletý

Přední odborník na českou památkovou péči a dlouholetý pedagog Fakulty architektury ČVUT doc. PhDr. Josef Štulc, CSc. oslavil 4. března 2024 své osmdesáté narozeniny. Na fakultě přednášel vybrané statě v předmětu památková péče a dodnes se v rámci programu Erasmus+ věnuje výuce zahraničních studujících.

Teoretické práce Josefa Štulce i jeho letité praktické zkušenosti z obnovy a restaurování památek, rétorické schopnosti a zahraniční renomé z něj učinilo přední osobnost naší památkové péče. Je laureátem Ceny Uměleckohistorické společnosti v českých zemích (2005), Ceny Jože Plečnika a Ceny Ministerstva kultury ČR za přínos oboru památkové péče (2019).

Josef Štulc se jako vynikající odborník a respektovaná morální autorita krátce po sametové revoluci stal ředitelem Státního ústavu památkové péče (1990–2002). V roce 2002 byl zvolen do funkce prezidenta Českého národního komitétu ICOMOS (ČNK), kterou vykonával až do roku 2015, a jako viceprezident zůstal ve vedení do roku 2023. Nyní se Josef Štulc jako čestný prezident ČNK stále neúnavně angažuje při prosazování ochrany kulturního dědictví, v profesním vzdělávání a popularizaci významu oboru.

Jeho diplomatické schopnosti výrazně přispěly k zapsání řady našich památek a památkových areálů na listinu Světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Jako pozorovatel zasedání mezinárodního výboru pro světové dědictví UNESCO nebo účastník zasedání Výboru pro světové dědictví UNESCO se Josef Štulc zasloužil o osm českých nominací na zápis do Seznamu světového dědictví UNESCO. Vykonal také sedm terénních misí za účelem hodnocení stavu zahraničních lokalit nominovaných na zápis na Seznam světového dědictví nebo světových památek ohrožených či poškozených.

Jubilantovi do dalších let přejeme vědecké úspěchy, zdraví, rodinnou pohodu a mnoho dalších úspěšných let.

Za obsah této stránky zodpovídá: doc. Ing. arch. Tomáš Efler