Zprávy

(Vý)Stavoprojekt. Nová publikace doktorandky FA Lucie Tóthové

Doktorandský výzkum Lucie Tóthové, doktorandky z Ústavu teorie a dějin architektury, se soustředil na projektový ústav Stavoprojekt Trnava a jeho přidružené ateliéry v Trenčíně a Piešťanech. Nová kniha zkoumá jejich historii.

Když pár měsíců po ukončení druhé světové války začala první vlna znárodňování klíčových československých podniků, bylo jasné, že centralizačním záměrům nového státu neunikne ani stavebnictví. Struktura stovek soukromých firem a architektonických kanceláří nebyla s charakterem plánovaného hospodářství kompatibilní, a tato situace otevřela cestu k naplnění představ o zprůmyslněném stavebnictví, racionalizaci projektování a uplatnění vědeckých metod v architektonické práci. O to usilovali již od třicátých let zejména architekti Karel Janů a Jiří Voženílek, který se v září 1948 stal prvním ředitelem podniku PA-100, Stavoprojektu, do nějž vstoupila většina architektů a projektantů.

Kniha se zabývá nejen okolnostmi vzniku a vývojem Stavoprojektu, ale také obecným vývojem projektových ústavů v poválečném Československu. Přináší šest rozhovorů s bývalými zaměstnanci a seznam a popis vybraných realizací. Poslední část je věnovaná výstavám o Stavoprojektu.

Lucia Tóthová vystudovala obor Vizuální komunikace na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě, kde obhájila svou diplomovou práci s první samostatnou výstavou na téma poválečné architektury Československa. Na FA ČVUT se podílí na projektech NAKI, účastní se výzev Akademické soutěže, IP projektu, absolvovala doktorandskou stáž Erasmus v Eindhovenu.  V rodném městě organizuje tematické expozice a akce vztahující se k místní poválečné architektuře. S uměleckou intervencí se v loňském roce zúčastnila bienále architektury v Benátkách.

Knihu si můžete objednat přes online formulář.

 

Publikace byla vydaná za podpory Fakulty architektury ČVUT, Ústavu teorie a dějin architektury (v rámci grantového programu č. SGS20/192/OHK1/3T/15, hlavní řešitelka: Lucia Tóthová, školitel: Petr Vorlík) a s finanční podporou Spolku architektov Slovenska a Fondu výtvarných umení. Publikaci z veřejných zdrojů podpořil Fond na podporu umenia.

Hlavní kurátorka: Lucia Tóthová

Kurátorské texty a medailony staveb: Dominika Chrzanová, Radka Nedomová, Linda Blahová

Přepis rozhovorů: Marek Badinský

Korektury a překlad: Júlia Kicová

Grafická příprava: Lenka Navrátilová

Recenzenti: Radomíra Sedláková, Peter Szalay

Editorka slovenského textu: Radka Nedomová

Editorka anglického textu: Klára Ullmannová
Vydavatel: Projekt Hlava 5, občianske združenie

Rok vydání: 2023

Za obsah této stránky zodpovídá: prof. Ing. arch. Petr Vorlík, Ph.D.