Zprávy

Nový sborník přináší dosud méně zmapovaná a reflektovaná hlediska tvorby Le Corbusiera

U příležitosti proběhlé výstavy Le Corbusier+ v modelech a obrazech (18. 4. až 28. 4. 2023, FA ČVUT) vydal Ústav teorie a dějin architektury sborník příspěvků, které zazněly během dvou přednáškových večerů. Přizvaní odborníci a odbornice zkoumali tvorbu této přední osobnosti světové architektury 20. století z různých pohledů.

Výchozí bod představovala putovní výstava více než 150 modelů Le Corbusierových realizovaných i nerealizovaných staveb, jejichž modely vznikly ve studiu RT+Q Architects. Česko, díky FA ČVUT, se tak stalo teprve pátou zemí světa, kde byl tento unikátní soubor představen a rozšířen o doprovodný program, včetně odborných přednášek. Přednášející ve svých příspěvcích přiblížili vybrané aspekty Le Corbusierova díla, prostředí jeho pařížského ateliéru, roli spoluautorů a spoluautorek nebo odkazy ve slovenské a české architektuře.

Iniciátor a editor celé elektronické publikace historik architektury Petr Vorlík ve své kapitole Rozum a vášeň odkrývá Le Corbusierovu zálibu v dokonalé nedokonalosti vzniku architektonického díla.  

Historička a teoretička architektury Jana Tichá v Linii horizontu vyzdvihuje zdánlivě neviditelné téma krajiny, která pro tohoto architekta nebyla primárním východiskem tvorby, a přesto se k ní přirozeně vztahoval.

Historička umění Martina Hrabová, jak napovídá název jejího příspěvku Le Corbusier a mezinárodní síť lidí z jeho ateliéru, přinesla zevrubnou sondu do profesních, a především osobních vazeb, které pro tohoto tvůrce byly zásadní.

Historička architektury Klára Brůhová a historik architektury Hubert Guzik se vrhli do boření zažitých mýtů kolem této velké osobnosti. Zatímco Klára Brůhová v kapitole Mýtus jediného tvůrce uvádí na pravou míru představu ateliéru o jediné velké osobnosti, Hubert Guzik v příspěvku Poučení z utopie odkrývá hranice mezi vizí a realitou architektonické práce.

Historik architektury Matúš Dulla stručně a úderně popisuje v příspěvku Postavená skica genezi návrhu památníku SNP v Banské Bystrici na pozadí myšlenek Le Corbusiera.

Závěrečná kapitola Česká laskavost historika architektury Miroslava Pavla přichází v kontextu Le Corbusierovy tvorby s konceptem potlačované a ukrývané emocionální stránky české architektonické scény, která je jí však stejně přirozená jako "česká přísnost" pojmenovaná Rostislavem Šváchou.

Závěr publikace doplňují studentské kresby a malby z letní dílny v dominikánském klášteře La Tourette, kterou již po 15 let organizují Ústav navrhování III a Ústav výtvarné tvorby; fotografie putovní výstavy modelů od RT+Q Architects a soupis textů věnovaných Le Corbusierovi v českých periodikách.

Kniha vznikla jako studijní materiál pro potřeby akademické obce Fakulty architektury ČVUT v Praze.

Publikace volně ke stažení zde.

Le Corbusier +

Editor: Petr Vorlík

Grafická úprava a sazba: Lucia Mlynčeková Tóthová

Texty: Michaela Brožová, Klára Brůhová, Jan Calta, Matúš Dulla, Hubert Guzik, Martina Hrabová, Miroslav Pavel, Jana Tichá, Petr Vorlík

Recenze: Prof. Ing. arch. Petr Urlich, CSc.; Mgr. Jaroslav Zeman, Ph. D.

ISBN 978–80–01–07230–1

 

Vztahy s veřejností Ústavu teorie a dějin architektury má na starosti Miroslav Pavel.

Za obsah této stránky zodpovídá: prof. Ing. arch. Petr Vorlík, Ph.D.