Zprávy

Chyť mě, když to dokážeš. Chytrý senzor odhaluje poruchy zařízení v továrnách, podílel se na něm i student FA

29. dubna proběhla závěrečná prezentace projektů, které vznikly v rámci projektového předmětu EuroTeQ Collider. Zadání vzešlo od průmyslových partnerů a vázalo se k výzvě Enhanced Connections for Sustainable Futures. Na druhém místě se umístil projekt SensWise, na kterém pracoval také student FA Pavel Svoboda.

Aliance EuroTeQ podporuje spolupráci mezi 8 evropskými univerzitami a 45 technologickými partnery, kteří mají zájem o inovace a rozvíjí nový přístup ke vzdělávání, inovace a sdílení vědomostí. Do letošního ročníku soutěže se přihlásilo 41 studujících ČVUT a nově studující Střední průmyslové školy sdělovací techniky (SPŠST) Panská.

Jako nejlepší práce byl vyhodnocen projekt Anomaly Pulse Masters, který se zabýval tématem „Digital Ear“. Tým svůj návrh postavil na monitorování zvuku a filtrování hluku pomocí systému YeastBeast.

Se stejným zadáním od společnosti Pilsner Urquell (Asahi) pracoval také druhý tým ve složení Pavel Svoboda (FA), Tuka Al Sabbagh a Šimon Kochánek (FBMI), Dominik Dvořáček (FEL) a Robert Otta a Marek Winter (SPŠST Panská). V rámci jejich řešení vznikl prototyp zařízení pracující se dvěma směrovými mikrofony, které v reálném čase zachycuje a analyzuje anomálie ve zvucích produkované stroji v továrnách. Přístroj se dále učí na základě zpětné vazby od obsluhy.

Trh se senzory pro továrny už existuje, rozhodli jsme se proto náš model postavit na co nejekonomičtější bázi, pro menší či středně velké továrny. Přístroj můžou do provozu kdykoliv dodatečně nainstalovat, aniž by bylo třeba zásadní rekonstrukce celého výrobního zařízení,“ říká Pavel Svoboda, který se na projektu podílel v roli produktového designéra.

Na třetím místě se umístil projekt studentů z Fakulty informačních technologií ČVUT, který se zabýval automatickým generováním bibliografických metadat.

Všechny tři týmy představí svoje projekty v červnu na mezinárodní soutěži EuroTeQaThon v Paříži, kde se utkají s ostatními partnerskými univerzitami (Technical University of Munich, Technical University of Denmark, Technical University of Eindhoven, École Polytechnique, Tallinn University of Technology, HEC Paris a IESE Business School Spain). Vítězové mezinárodního finále v Paříži si zajistí účast na akci EuroTeQ Ignite Bootcamp v Barceloně.

Za obsah této stránky zodpovídá: Ing. arch. Kateřina Rottová, Ph.D.