Zprávy

Autorský šperk Oldřicha Sládka je vystaven na přehlídce Bracelets, Bangles & Cuffs: 1948 – 2024 v Memphisu

Součástí přehlídky více než 90 uměleckých náramků z celého světa, která proběhne od 9. června do 17. listopadu 2024 v Metal Museum v Memphisu (USA), je i dílo Oldřicha Sládka ze série OPUS HUMANUM. Přehlídka navazuje na předešlý kurátorský projekt Helen Drutt RINGS! a je doplněna vydáním stejnojmenné publikace.

Oldřich Sládek je absolventem Fakulty architektury ČVUT a Ateliéru K.O.V. na VŠUP v Praze. Na Ústavu nauky o budovách vede spolu s Markem Blankem ateliér 1. ročníku ZAN Sládek–Blank a zároveň seznamuje studenty s principy a technikou výroby architektonických modelů v předmětu Nauka o stavbách I. Ve své soukromé praxi se věnuje současně architektuře a návrhu a výrobě šperků a dalších předmětů.

Rozhovor s Oldřichem Sládkem si můžete poslechnout v diskuzním pořadu FA Po škole z roku 2021.

Vystavený náramek patří do série OPUS HUMANUM, kterou Oldřich Sládek popsal: "Mnoho součástí složených v přísném řádu tvoří dohromady jasný celek. Lidstvo se neustále snaží o posun ve všem, co koná i tvoří. Snaží se o dokonalost, které nelze dosáhnout, neboť bytost nedokonalá dokonalosti v díle dosáhnout nemůže. Ale snažit se musí, je to její úděl. V díle samotném se zrcadlí energie a tohuha do něj vložená. Série OPUS HUMANUM se pokouší o posun v mé tvorbě skládaných šperků pojených pouze studenými spoji. V tomto případě vše drží dohromady provlečeným nanolankem."

Před vystavením v Memphisu bylo možné si letos šperk prohlédnout na výstavě 7x7 The Geometry of Elegance v Českém centru v Mnichově nebo na výstavě Salon Benešovska 2024 v Muzeu umění a designu v Benešově.

Kurátorsky sestavená výstavní kolekce náramků Bracelets, Bangles & Cuffs:  1948 – 2024 pro Metal Museum v Memphisu (USA) ilustruje širokou škálu tradičních kovotepeckých technik, experimentálních metod a materiálů i současných postupů. Výstava představuje mnoho děl, která vlastní organizátorka výstavy Helen Drutt, pedagožka, galeristka, autorka, mecenáška umění a propagátorka moderního a současného řemesla. Helen Drutt čerpá ze svých četných a rozmanitých zkušeností z uměleckého světa, stejně jako ze své předchozí úspěšné výstavy RINGS! v Metal Museum v roce 2022. Přehlídka, jejíž vernisáž proběhla 9. června, potrvá do 17. listopadu.

Za obsah této stránky zodpovídá: prof. Ing. arch. Michal Kohout