Zprávy

konference ARCHITEKTURA A UDRŽITELNÝ ROZVOJ 2024

Fakulta stavební Katedra architektury pořádá konferenci  ARCHITEKTURA A UDRŽITELNÝ ROZVOJ 2024 (https://www.aur-konference.cz/), podtitul Udržitelnost fyzického veřejného prostoru: veřejná prostranství, trasy, veřejně přístupné interiéry. Konference se bude konat 21.–22. 11. 2024 na půdě Fakulty stavební ČVUT v Praze.

Pro aktivní účast na konferenci zašlete abstrakt příspěvku (cca 250 slov) do 30. 6. 2024 prostřednictvím formuláře na webových stránkách konference zde.

Zprávu o přijetí/nepřijetí příspěvku zašleme do 22. 7. 2024 na e-mail uvedený v registračním formuláři.

Ústředním tématem letošního ročníku konference Architektura a udržitelný rozvoj je veřejný prostor v menších městech nebo vesnicích, tedy mimo metropole a regionální centra. Veřejný prostor chápeme v sociálně vědním kontextu, v tom nejširším smyslu slova, jako prostor určený veřejnosti ke svobodnému užívání, který se neomezuje na veřejná prostranství, ale ve své fyzické podobě zahrnuje také trasy a veřejně přístupné interiéry institucí nebo např. kaváren a v tom nejširším smyslu slova třeba také virtuální prostor sociálních sítí. Ve vztahu veřejného prostoru a architektury se nejvýrazněji projevuje právě potřeba mezioborové diskuze, kterou považujeme za podmínku udržitelného rozvoje měst a obcí. V rámci letošního ročníku konference si klademe za cíl studentům/kám doktorských studijních programů a (nejen) mladým výzkumníkům/cím nabídnout především mezioborovou diskuzi, rozšířenou mimo tradiční témata oborů architektury, stavitelství, památkové péče také o témata společenskovědní. Příspěvky mohou představovat případové studie vztahující se k tématu konference nebo disertační projekt studenta/ky, resp. jeho část. 

 

Konference navazuje na sérii úspěšných konferencí organizovaných doktorandy katedry architektury Fakulty stavební ČVUT v Praze v letech 2014, 2018, 2020, 2022. Letošní ročník konference také navazuje na mezioborový projekt podpořený TAČR „Doma ve městě UNESCO. Hmotný a nehmotný veřejný prostor měst se zvláštní památkovou ochranou, pilotní projekt Telč“, realizovaný pod vedením katedry architektury FSv ČVUT v letech 2019-2022. Cílem konference je zdůraznit mezioborový charakter architektury jako oblasti lidského konání i zkoumání a propojit v diskuzi pestrou paletu témat zpracovávaných výzkumníky/cemi a doktorandy/kami v oborech architektury, urbanismu, stavitelství, sociální geografie, sociální antropologie, dějin umění a dalších.

Příspěvky budou na základě recenzního řízení publikovány v elektronickém sborníku. V případě příznivého recenzního řízení může být konferenční příspěvek také publikován v časopise Civil Engineering Journal.


S případnými dotazy se obracejte na info@aur-konference.cz

 

Za obsah této stránky zodpovídá: prof. Ing. arch. Petr Vorlík, Ph.D.