Zprávy

Sázka na ekologii. Úspěchy našich studujících v soutěži Reborn Design

Potřetí udělila designérská výzva Reborn Design ceny pro studující architektury a designu z českých univerzit. Do soutěže bylo letos přihlášeno 69 soutěžních projektů. Absolutním vítězem se staly deodorační eko puky od Václava Matyáše z FA ČVUT, umístilo se i dalších 7 našich studujících.
Deodorační eko puky | © Václav Matyáš

Projekt je zaměřen na podporu mladých designérů, architektů a kreativců při vytváření produktů z druhotných surovin, které tak získávají nový život. Studenti a studentky si vyzkoušeli pracovat s neobvyklými recyklovanými materiály, mohli své nápady konzultovat s odborníky na design, cirkulární ekonomiku a technologie ke zpracování druhotných materiálů a také pracovat v zázemí technologických partnerů.

Vítězem kategorie Papír a také absolutním vítězem třetího ročníku Reborn Design se stal student FA Václav Matyáš s návrhem deodoračních eko puků. Vyrobeny jsou z recyklovaných papírových losů, které poskytla společnost Sazka. Papírový recyklát je nosičem pro vůně esenciálních přírodních olejů, puky navíc díky obsahu kávové sedliny absorbují a neutralizují nežádoucí pachy. „Po skončení životnosti se puk stane hnojivem pro pokojové rostliny. Stačí ho přidat do hlíny, kde se postupným zaléváním rozloží. Kávová sedlina zvyšuje obsah živin v půdě, snižuje její kyselost a odpuzuje škůdce," dodává autor.

Na druhém místě je hmatová skládací stavebnice od Hany Kučerové z ateliéru Fišer. Stavebnice je navržena tak, aby podporovala vzájemnou interakci mezi nevidomými a zdravými dětmi. Ty se učí rozeznávat geometrické tvary, zatímco nevidomé děti mohou rozeznávat jednotlivé prvky pomocí hmatových struktur. Třetí místo ve stejné kategorii pak obsadil Vojtěch Vydržel za návrh frisbee.

Popelník do auta GLO | © Karolína Petřeková

V další z kategorií zpracovávali designéři a designérky odpadní polypropylen z obalových materiálů společnosti BAT. Toho ve výrobě vzniká ročně až deset tun a doposud musel být likvidován ve spalovnách. Karolína Petřeková získala první místo za návrh popelníku do auta GLO, Ela Dlugopolská se umístila na druhé příčce za stojan na květiny Rehold, který zároveň získal Cenu veřejnosti.

úložný systém Eightröll | © Anežka Petrláková

Partnerem kategorie Mix obalových materiálů byla společnost LIKO-S. Designéři a designérky pracovali se strečovou fólií, vázacími pásky nebo pěnovými rozdělovači. Tyto materiály jsou v průmyslu hojně využívány, aniž by se běžně recyklovaly. Porota udělila první místo Anežce Petrlákové za její návrh úložného systému Eightröll. Navržený je pro organizaci rolí a výkresů, ať už pro umělce nebo architekty. Na druhém místě pak skončila dělící deska Aterhall od Štěpána Šustera. Klíčovým prvkem jsou zalisované neodymové magnety zajišťující spolehlivé přichycení dokumentů. Deska se dá buď instalovat na zeď nebo použít jako dělící příčka pro organizaci pracovního prostoru.

Aroma difuzér a zvlhčovač vzduchu VELO | © Natálie Toporková

Aroma difuzér a zvlhčovač vzduchu od Natálie Toporkové získal první místo v kategorii Luxusní dárky z plastu. Při výrobě byl použitý materiál z recyklovaných obalů od výrobků firmy BAT. Třetí místo pak získala podložka pod laptop od Karolíny Petřekové. 

Záštitu nad letošní výzvou převzal Jan Mareš, rektor Mendelovy univerzity v Brně, Dalibor Hlaváček, děkan Fakulty architektury ČVUT v Praze a Eva Svobodová ředitelka Asociace malých a středních podniků.

Všem gratulujeme! Další informace o projektu najdete na stránce soutěže.

Frisbee | © Vojtěch Vydržel
stojan na květiny Rehold | © Ela Dlugopolská
Dělící deska Aterhall | © Štěpán Šuster
Podložka pod laptop | © Karolína Petřeková

Za obsah této stránky zodpovídá: prof. ak. soch. Marian Karel