Zprávy

Rozdělení vedoucích konstrukčně-statických částí projektů podle ateliérů

Rozdělení vedoucích konstrukčně-statických částí projektů podle ateliérů:

Ústav

Atelier

Konzultace nosných konstrukcí, č.dveří, e-mail

15114

Girsa, Efler

Ing. Tomáš Bittner, Ph.D., 508, tomas.bittner@cvut.cz

15115

Soukenka

prof. Dr. Ing. Martin Pospíšil, Ph.D., 508, martin.pospisil@fa.cvut.cz

15116

Florián-Flow, Achten-Pavlíček-Sýsová

Ing. Tomáš Bittner, Ph.D., 508, tomas.bittner@cvut.cz

15118

Císler-Pazdera, Juha-Navrátil-Tuček, Kohout-Tichý, Koucký

prof. Dr. Ing. Martin Pospíšil, Ph.D., 508, martin.pospisil@fa.cvut.cz

15118

Redčenkov-Danda, Šestáková-Dvořák

Ing. Tomáš Bittner, Ph.D., 508, tomas.bittner@cvut.cz

15119

Klokočka, Kolařík, Zmek-Krýzl-Novotný

Ing. Tomáš Bittner, Ph.D., 508, tomas.bittner@cvut.cz

15119

Kuzemenský&spol., Plicka-Škrna

Ing. Miroslav Vokáč, Ph.D., 509, miroslav.vokac@cvut.cz

15120

Sitta, Salzmann

prof. Dr. Ing. Martin Pospíšil, Ph.D., 508, martin.pospisil@fa.cvut.cz

15120

Fingerová-Grohmannová, Rehwaldt, Trevisan

prof. Dr. Ing. Martin Pospíšil, Ph.D., 508, martin.pospisil@fa.cvut.cz

15121

Vojtík, Šindlerová

prof. Dr. Ing. Martin Pospíšil, Ph.D., 508, martin.pospisil@fa.cvut.cz

15127

Cikán, Hradečný-Hradečná, Lampa, Rothbauer, Stempel-Beneš, Sosna-Filsak, Tesař-Barla

Ing. Miloslav Smutek, Ph.D., 512, miloslav.smutek@recoc.cz

15128 Valouch-Stibral Ing. Miloslav Smutek, Ph.D., 512, miloslav.smutek@recoc.cz

15128

Hlaváček-Čeněk-Minarovič, Mádr, Kordovský, Seho

doc. Ing. Karel Lorenz, CSc., 511, lorenz@fa.cvut.cz

15129

Chalupa-Holubcová, Lábus, Krátký-Marques, Sedlák

doc. Ing. Karel Lorenz, CSc., 511, lorenz@fa.cvut.cz

15129 Suske-Tichý Ing. Petr Sejkot, Ph.D., 508, petr.sejkot@cvut.cz
15129 Hájek-Hulín prof. Dr. Ing. Martin Pospíšil, Ph.D., 508, martin.pospisil@fa.cvut.cz

Bakalářský projekt

RÁMCOVÉ ZADÁNÍ STATICKÉ ČÁSTI

Pedagogové pověření vedením statických částí bakalářských projektů: prof. Martin Pospíšil, doc. Karel Lorenz, dr. Miroslav Vokáč, dr. Miloslav Smutek, dr. Tomáš Bittner

 

Řešení nosné konstrukce zadaného objektu. Podrobnost by měla odpovídat projektu pro stavební povolení. Bude zpracováno a členěno podle Vyhlášky o dokumentaci staveb 499/2006 Sb., změny 63/2013 Sb. a 405/2017 Sb. https://www.cka.cz/cs/pro-architekty/legislativa/pravni-predpisy/provadeci-vyhlasky/1-3-1-provadeci-vyhlasky-ke-stavebnimu-zakonu/vyhlaska-o-dokumentaci-staveb-499-2006-aktualni-po.pdf

 

D.1.2 Stavebně konstrukční řešení

 

D.1.2.a) Technická zpráva

citace 499/2006 Sb.: Popis navrženého konstrukčního systému stavby, výsledek průzkumu stávajícího stavu nosného systému stavby při návrhu její změny; navržené materiály a hlavní konstrukční prvky; hodnoty užitných, klimatických a dalších zatížení uvažovaných při návrhu nosné konstrukce; návrh zvláštních, neobvyklých konstrukcí nebo technologických postupů; zajištění stavební jámy; technologické podmínky postupu prací, které by mohly ovlivnit stabilitu vlastní konstrukce, případně sousední stavby; zásady pro provádění bouracích a podchycovacích prací a zpevňovacích konstrukcí či prostupů; požadavky na kontrolu zakrývaných konstrukcí; seznam použitých podkladů, norem, technických předpisů apod.; specifické požadavky na rozsah a obsah dokumentace pro provádění stavby, případně dokumentace zajišťované jejím zhotovitelem.

Strukturovaný popis nosné konstrukce, kde bude popsána koncepce a působení konstrukce jako celku, včetně ztužujícího systému a případného rozdělení na dilatační úseky, přehled uvažovaných proměnných zatížení, návrhová životnost stavby, popis atypických částí a stručný popis typických částí nosné konstrukce včetně základů, základové poměry. Prvky, které byly zadány ke statickému výpočtu (viz další odstavec), budou popsány podrobněji.

 

D.1.2b) Statické posouzení

citace 499/2006 Sb.: Použité podklady - základní normy, předpisy, údaje o zatíženích a materiálech, ověření základního koncepčního řešení nosné konstrukce; posouzení stability konstrukce; stanovení rozměrů hlavních prvků nosné konstrukce včetně jejího založení; dynamický výpočet, pokud na konstrukci působí dynamické namáhání

Výpočet omezeného počtu prvků určí vedoucí statické části BP v závislosti na složitosti a rozsahu objektu, většinou se předpokládá výpočet tří až čtyř prvků (např. stropní deska, stropní průvlak, sloup apod.). Ostatní rozměry konstrukce budou určeny především empiricky.

 

D.1.2c) Výkresová část

citace 499/2006 Sb.: Výkresy základů, pokud tyto konstrukce nejsou zobrazeny ve stavebních výkresech základů; tvar monolitických betonových konstrukcí; výkresy sestav dílců montované betonové konstrukce; výkresy sestav kovových a dřevěných konstrukcí apod.

Návrh koncepce a uspořádání nosné konstrukce, výsledek bude zachycen odpovídajícími výkresy v rozsahu určeném vedoucím statické části BP (podle počtu podlaží, rozměrů stavby, složitosti apod.). Výsledkem budou výkresy tvaru s odpovídajícími sklopenými řezy (u železobetonové konstrukce), výkresy skladby (u prefa, oceli, dřeva apod.) v půdorysu a řezech. Zpravidla je vhodné měřítko 1:100, (1:200 u rozsáhlých staveb). Účelem výkresů je především vyjasnit její tvar a statické působení, a to zejména u tvarově složitých staveb. Z výkresů by měl být zřejmý i ztužující systém stavby. Dále budou zhotoveny cca 2-3 podrobnější výkresy (např. výkresy výztuže průvlaku a sloupu v měřítku 1:20, detaily styků ocelové nebo dřevěné konstrukce apod.)

 

 Konkrétní rozsah zadání stanovuje vedoucí statické části bakalářské práce.

Za obsah této stránky zodpovídá: prof. Dr. Ing. Martin Pospíšil, Ph.D.