Zprávy

Volba CAD – informace pro budoucí studenty 1. ročníku A+U 2023/2024

Jaký zvolit software pro povinný CAD v prvním ročníku studijního programu A+U? Následující informace vám pomohou a věříme, že i uklidní. Doporučujeme si pročíst tyto řádky a s výběrem si nedělat velkou hlavu.

Můžete volit mezi Revit a ArchiCAD

Klidně si hoďte korunou, užitečné jsou oba!

Jsou to dva z mnoha BIM modelářů/softwarů, pomocí kterých budete digitalizovat a prezentovat svoje návrhy, tvořit architektonické studie a projektovou dokumentaci. Jsou to BIM nástroje, což znamená, že s jejich pomocí vytvoříte komplexní 3D model stavby obsahující veškeré datové i výkresové informace v jeho jednotlivých 3D součástech/prvcích.

CO JE TO BIM

Informační modelování budovy (Building Information Modelling/Management – BIM) je proces vytváření a správy dat o budově během jejího životního cyklu.

https://www.czbim.org/info/co-je-bim/

https://www.youtube.com/watch?v=5Qj9pI5us7o

PROČ BIM

Dříve se rýsovaly samostatné 2D výkresy (půdorysy, pohledy, řezy, detaily), tzv. CAD (Computer Aided Design). Asi nejznámější aplikací používanou na 2D je AutoCAD (i když 2D kresba je zlomek jeho funkčnosti). A proto se náš předmět jmenuje “CAD1”, studenti se v něm dříve učili AutoCAD ?

Aplikace, která je „BIM”, vytváří model i výkresy současně. Rýsováním a tvarováním hmoty vzniká digitální 3D model. Zároveň  se z tohoto modelu generují 2D výkresy. Finální výstupy z ArchiCADu / Revitu mohou vypadat v podstatě stejně, ale způsob práce je jiný.

Více např. zde: https://www.cegra.cz/bim/proc-bim/

https://www.youtube.com/watch?v=cUkW2jjNC_w

3D informační modely jsou budoucnost, protože umožňují automatizovat proces výstavby, používat inteligentní stroje a roboty nebo automatickou kontrolu postupu výstavby - třeba drony skenují postup a aplikace vyhodnocuje rozdíly oproti 3D modelu… Stroje jsou řízeny na dálku a posílají zpět kontrolní data, materiál a zdroje se dovážejí podle harmonogramu, jistě vás napadne další.

BIM HISTORY

https://www.letsbuild.com/blog/a-history-of-bim

V dnešní době téměř všechny kanceláře přecházejí na tyto softwary a práce ve 2D se pomalu stává minulostí.

Pro oba vyučované softwary jsou online rozsáhlé databáze knihovních prvků ke stažení. Nemluvě o tom, že se naučíte vytvářet si vlastní prvky, přesně takové, jaké se vám budou hodit do vašeho projektu.

Počítejte s tím, že Revit není nativní na Mac zařízení! 

ROZHODNUTÍ

Není podstatné, který program si zvolíte. Věřte, že pokud se naučíte dobře pracovat a přemýšlet v prostředí jednoho programu (v BIM), velmi snadno se pak naučíte i druhý program. Zvolte si takový program, jehož prostředí vám bude příjemnější.

Pokud máte základy jednoho ze střední stavební školy, zvolte si druhý, abyste si rozšířili obzory.
NEBO
Chcete-li prověřit a prohloubit svoje znalosti, zvolte si ten program, který už znáte. Shlédněte si videa na Youtube nebo zeptejte se na názor starších kolegů.
 

Volbu softwaru proveďte vyplněním formuláře na adrese

 

     https://forms.office.com/e/fGHCmM2qcB     

Najděte si svoji cestu k BIM. 
A vězte, že je to jenom maličký první krůček, který vám otevře veliký svět ?

Za obsah této stránky zodpovídá: doc. Ing. arch. Dana Matějovská, Ph.D.