Ze života FA

Vítězná realizace našich krajinářů se představila na Mezinárodním festivalu zahrad v Chaumont-sur-Loire ve Francii

Studenti programu Krajinářská architektura Háta Enochová, Petr Stojaník, Marek Kratochvíl, Jan Trpkoš představili své realizace na prestižním Mezinárodním festivalu zahrad v Chaumont-sur-Loire ve Francii. Festival začal začátkem května 2021 a je událostí roku v oblasti krajinářské a zahradní architektury. Potrvá až do října a každoročně jej navštíví téměř 300 000 lidí.

Realizaci studentů Fakulty architektury ČVUT najdete na festivalu na parcele 21, její název je World Wide Web - Tout est connecté. Zahrada sdíleného vědomí, jak je český podtitul instalace, je založena na prostém faktu, že všechno je nějak spojeno se vším a vše se sebou nějakým způsobem komunikuje.

Odráží složité principy přirozené vzájemné propojenosti probíhající v podzemí nebo uvnitř organismu, či mezi nimi. Bylinami, stromy a houbami se rozumí aktivní a komunikativní organismy, které hledají základní zdroje: VODU, ZEMI, SVĚTLO A VZDUCH. Systémem kořenů, micelií, cévních svazků jsou transportovány informace a živiny získané z těchto základních elementů.

Cílem instalace je zahájit dialog, mluvit jazykem rostlin, přenést a zprostředkovat konkretizované principy fyzické a abstraktní komunikace mezi organizmy a uvnitř nich, a přehodnotit tím náš vztah k rostlinnému světu.

Podívejte se na projekt přímo na stránkách festivalu.

Za obsah této stránky zodpovídá: Ing. arch. Kateřina Rottová, Ph.D.