Ze života FA

Křest knihy Dům na kolečkách

Ve čtvrtek 18. listopadu 2021 jsme pokřtili novou knihu Dům na kolečkách – Cestou k Johnu Hejdukovi zachycující vznik sochy stojící na nádvoří před fakultou. Navrhli a postavili ji studenti podle skic významného amerického pedagoga a architekta českého původu Johna Hejduka. Ten kromě staveb realizoval zvláštní objekty - Masky - balancující na pomezí architektury a sochařství.

Když architektka Alena Šrámková projektovala Novou budovy ČVUT, v níž Fakulta architektury sídlí, chtěla na ploše před fakultou umístit Hejdukovy objekty Domu sebevraha a Domu matky sebevraha, jež autor v roce 1991 věnoval Čechoslovákům. Objekty ale později našly své místo určení na Palachově náměstí.

Až v roce 2019, kdy jsme si připomínali 30. výročí sametové revoluce, se díky design-build projektu našich studentů na velký a prázdný prostor před fakultou konečně dostal obdobný objekt, náš milý Rolling House, dům-socha od autora soch-domů, který nádvoří pomohl kultivovat a oživit.

Při křtu knihy pohovořili o historii umístění instalace před fakultou nejen děkan Ladislav Lábus, ale také spoluautoři Nové budovy ČVUT Lukáš Ehl a Tomáš Koumar. O své zkušenosti z projektování a stavby Rolling House se podělili také studenti. Online hosty večera byly dcera Johna Hejduka Renata Hejduk a jeho spolupracovnice Kim Shkapich. Na svého učitele z Cooper Union zavzpomínal architekt Jiří Boudník.

Knihu je možné si zakoupit ve školním knihkupectví na Fakultě architektury ČVUT v prodejně IKAN partner. Johnu Hejdukovi jsme věnovali také dvojčíslo bulletinu ALFA 2–3/2020.

Za obsah této stránky zodpovídá: Ing. arch. Kateřina Rottová, Ph.D.