Ze života FA

Kolébka z proutí a surf do prašanu na Staroměstské radnici

Na Staroměstské radnici v Praze proběhla v úterý 22. března 2022 prezentace výsledků spolupráce studentů a studentek designu ateliéru Jaroš–Bednář a tradičních řemeslníků. Designérské návrhy se veřejnosti představily v rámci projektu Bohemian Perfection propojujícího současný design s tradičními řemesly.

Díky projektu měli studující příležitost se v zimním semestru potkat s mistry tradičních řemesel a pamětníky. Mohli tak lépe porozumět příběhu, který se za řemeslným výrobkem skrývá.  Věříme, že takto vznikající udržitelné výrobky vysoké výtvarné i řemeslné hodnoty dokážou navrátit dědictví našich předků do současnosti, aby se stalo znovu součástí našich interiérů i šatníků," říká o smyslu projektu organizátorka Barbora Adamcová.

Na Staroměstské radnici byl mezi výrobky našich studentů a studentek třeba surf do prašanu od Petra Brancuského zhotovený původní technikou výroby jasanových lyží. Autor se spojil s firmou Jasanka, která se zabývá výrobou tradičních dřevěných lyží a navrhl surf s konstrukcí z jasanových a třešňových prken s protiskluzovými dubovými kolíky. Díky tomu se může vydat až na zasněžené vrcholky hor a poté sjet dolů. Mezi dalšími exponáty byla ozdoba hlavy z foukaných skleněných perlí z Podkrkonoší od Romana Koubka, oděvní modely z autorského modrotisku Zuzany Šimůnkové nebo kolébka z proutí, za kterou získala Tereza Horičková cenu Olověný Dušan 2022 za design. Její návrh dokazuje, že staré košíkářské řemeslo může být odpovědí na dnešní nároky na design a udržitelnost.

 

Za obsah této stránky zodpovídá: Ing. arch. Kateřina Rottová, Ph.D.