Zprávy

Zkoušku sirén oživí na nádvoří Fakulty architektury fanfáry orchestru

Ve středu 6. listopadu oživí pravidelnou měsíční zkoušku sirén fanfáry. Na nádvoří před Novou budovou ČVUT zazní ve světové premiéře skladba Michala Rataje v podání orchestru BERG. Koncert začíná krátce před polednem a bude možné jej slyšet v přímém přenosu také na stanici Vltava Českého rozhlasu.

Budova letos devadesátileté Aleny Šrámkové byla otevřena před osmi lety a základními principy jsou tu jednoduchost, otevřenost a pravdivost. Pro skladatele mají tato budova i její autorka snad magickou přitažlivost – Michal Rataj je mimo jiné autorem hudby k dokumentu o Aleně Šrámkové a shodou okolností i jeho první spolupráce s Orchestrem BERG se uskutečnila právě zde. Náhoda? Snad prostě platí, že pachatel se vrací na místo činu… Ve skladbě zazní nejrůznější historické i stále používané signály v nových souvislostech. Je poctou například dávnému ponocnému z mého rodného Písku, vatikánským trubačům, táborníkům tábora Chaire, vojákům, skautům nebo i myslivcům, jejichž hony si bez signální trubky těžko představíme dodnes.

Koncert se uskuteční na nádvoří Fakulty architektury. V případě nepříznivého počasí se s ohledem na hudební nástroje uskuteční uvnitř, v jednom z Nové budovy ČVUT. Vstup volný.

Za obsah této stránky zodpovídá: Ing. arch. Kateřina Rottová, Ph.D.