Zprávy

Přednáška krajináře Michela Desvigne: Transforming Landscapes

Třetím hostem November Talks 2019 na FA ČVUT bude Michel Desvigne, francouzský krajinářský architekt, bez jehož originálních návrhů se momentálně neobejdou projekty renomovaných architektonických kanceláří. Jeho přednáška se koná v pondělí 25. listopadu od 18.00 hodin v přednáškové síni 155 Gočár.
Doha - Lusail Marina District

Ve své přednášce s titulem Transforming Landscapes Michel Desvigne představí vybrané projekty a promluví o proměně profese krajinářského architekta a jejích výzvách, které jsou dnes více klimatické a ekologické než estetické, jak tomu bylo dříve. Desvigne v průběhu své třicetileté praxe realizoval projekty na škále od drobných veřejných prostranství po rozsáhlé teritoriální strategie.

Paříž, rue de Meaux

Studio Michel Desvigne Paysagiste sídlí v Paříži, ale jeho práce utváří krajinu a veřejné prostory ve více než dvaceti zemích světa. Spolupracuje s předními architekty jako jsou Herzog a de Meuron, Foster + Partners, Rem Koolhaas, Christian de Portzamparc, I. M. Pei, Renzo Piano, Richard Rogers nebo Jean Nouvel. Mezi nejznámější projekty, na kterých Desvigne pracoval, patří Sammons Park v Dallasu (2009), Burgos Boulevard ve Španělsku (2012), Saint Louis Art Museum v Missouri (2015) nebo Nové Katarské národní muzeum v Dauhá (2019).

St. Luis - Art Museum

V poslední době řídí Michel Desvigne několik rozsáhlých projektů, mimo jiné projekt Euralens, který propojuje 7 velkých parků v těžební pánvi Pas-de-Calais na severu Francie nebo nový hospodářský klastr Paris Saclay (7700 ha) v rámci rozsáhlé reformy pařížské aglomerace Velké Paříže (Grand Paris), jehož plánováním a realizací byl pověřen v letech 2010–2021.

nový hospodářský klastr Paris Saclay

Michel Desvigne od roku 1998 pravidelně vyučuje na Harvard Graduate School of Design v Cambridge a na významných evropských školách architektury, mimo jiné na Švýcarském federálním technologickém institutu (EPFL) v Lausanne nebo AA School of Architecture v Londýně. Na vyhlášené Národní škole pro krajinářskou architekturu ve Versailles (ENSP) působí od roku 2008 jako předseda správní rady. V roce 2011 získal Michel Desvigne francouzskou národní cenu za urbanismus. V Praze byl v roce 2014 jednou z hvězd konference reSITE s tématem Cities and Landscape of the New Economy.

Přednáška bude v anglickém jazyce. Určena je nejen studentům ale i široké veřejnosti, vstup je volný, bezbariérový. Od 17.30 hodin se v předsálí uskuteční welcome drink spojený s neformálním setkáním s přednášejícím.

Paříž, pasáž u Ministerstva kultury

Za obsah této stránky zodpovídá: Ing. arch. Kateřina Rottová, Ph.D.