Zprávy

Od špiček v oboru se učili navrhovat rodinné domy

Příležitost učit se od respektovaných odborníků mělo na přelomu září a října 18 účastníků a účastnic mezinárodního workshopu o rodinných domech. Týdenní program, na jehož konci bylo šest návrhů velkorysých vil pro konkrétní pozemek v Jevanech, pro ně připravil Ústav navrhování I.

Workshop iniciovali dlouholetí pedagogové naší fakulty a Ústavu navrhování I Ján Stempel a Jan Jakub Tesař. Oba stojí například za vydáním tří dílů publikace 99 domů, která představuje nejpozoruhodnější rodinné domy postavené za posledních 20 letech v České republice, a také dvěma knihami s názvem Rodinné domy, v nichž prezentují své realizace. Vymysleli projekt, který umožní sdílení zkušeností napříč regiony, a požádali o spolupráci své kolegy z Fakulty architektury STU v Bratislavě Martina Kusého a Pavola Paňáka. Na nezávislé oponentury studentských návrhů přizvali také významnou architektku Gabrielu Kaprálovou z ateliéru ASGK Design a kolegu z ústavu Pavla Ullmanna.

Program workshopu zahájili účastníci průzkumem pozemku v Jevanech, pro který domy navrhovali. Pokračovali návštěvou osmi rodinných domů v Praze a okolí v různém stupni rozestavěnosti od dvojice Stempel & Tesař, Martina Čeňka, Jana Jelínka nebo ateliéru Lennox architekti. Díky laskavosti majitelů domů bylo možné tyto jinak veřejně nedostupné domy nejen obdivovat zvenku, ale také navštívit.

Následující dny se studenti a studentky rozdělili do šesti skupin po třech a jejich úkolem bylo v rekordním čase 5 dnů navrhnout pro pozemek o rozloze 15 000 m2 soubor šesti staveb, které by k sobě ladily, doplňovaly se a zároveň odpovídaly požadavkům jejich investorů. Kromě podpory a zpětné vazby při závěrečné prezentaci pro ně pořadatelé připravili také přednášky o rodinných domech u nás a na Slovensku.

Výsledné studie jednotlivých vil je možné si prohlédnout v publikaci, která po workshopu vznikla. Ústav navrhování I děkuje vedení fakulty za finanční podporu akce a pomocnou roku ve chvíli, kdy odstoupila Budapešťská technická a ekonomická univerzita BME a projekt tím pádem přišel o možnost financování z BIP Erasmus.

Za obsah této stránky zodpovídá: prof. Ing. arch. Ján Stempel