Zprávy

Výstava Nové Dvory představuje více než sedmdesát studentských projektů ze čtyř ateliérů

V přízemí fakulty si můžete od 23. 2. do 16. 3. prohlédnout výstavu návrhů pro rozvojovou lokalitu Nové Dvory v Praze, kam studenti ateliérů Kohout–Tichý, Stempel–Beneš, Tesař–Barla a Juha–Navrátil–Tuček navrhli stavby pro bydlení, služby i občanskou vybavenost. Ateliérové zadání vzniklo ve spolupráci s Pražskou developerskou společností, příspěvkovou organizací hlavního města Prahy.

Rozvojové území na Nových Dvorech má vzhledem ke své poloze na křížení významných dopravních os potenciál stát se důležitým metropolitním subcentrem jižního sektoru hl. m. Prahy. Rozvoj nového centra je úzce spojen s dopravními záměry v území, zejména s vybudováním nove stanice metra D Nove Dvory. Řešením území se zabývá Pražská developerská společnost, příspěvková organizace hlavního města Prahy. Ve spolupráci s ní zadaly ateliéry Kohout–Tichý, Stempel–Beneš, Tesař–Barla a Juha–Navrátil–Tuček v zimním semestru 2022/2023 řešení tohoto území studentům.

„Zadáním více jak 70 projektů různých staveb s různorodou náplní, včetně řešení dotčených vnitrobloků i veřejných prostranství, bylo naplnění a tvůrčí rozvinutí regulace území podle předem stanovených podmínek, daných Územní studií připravenou kanceláří UNIT architekti," říká David Tichý, pedagog ateliéru Kohout-Tichý a architekt kanceláře UNIT architekti. Územní studie i ateliérové zadání byly vytvořeny ve spolupráci s hlavním městem Prahou a s městským developerem Pražskou developerskou společností. Celková koncepce vychází ze současných principů udržitelného rozvoje, kompaktního města, i rozmanitého a polyfunkčního města.

Zástavba je primárně dělena na vybavenost, administrativní budovy a bydlení, často s aktivním parterem. V území nalezneme různé formy nájemního či družstevního bydlení, bydlení pro seniory, studentské byty, vícegenerační bydlení, bydlení s různým standardem (nižším, středním, vysokým), sociální byty, podnikové byty, startovní bydlení, komunitní bydlení, co-living, apod. To vše je doplněno obchody, službami, kancelářemi, restauracemi, kavárnami, školou, školkami, poliklinikou, coworkingovými centry, komunitním a kulturním centrem a sportovně rekreačním zázemím. Cílem bylo navrhnout nejen kvalitní architekturu a funkční domy, ale naučit se i vzájemné koordinaci mezi jednotlivými projekty i městskými bloky tak, aby společným úsilím vzniklo kvalitní koordinované prostředí s různorodou sociální skladbou.

„Spolupráce s Pražskou developerskou společností v projektu Nové Dvory navázala na dobrou zkušenost z roku 2021, kdy jsme podobným způsobem řešili území Palmovky v Praze za účasti několika školních ateliérů. Zároveň jsme zadání propojili i s výukou v modulu Development, který garantuje náš ústav," říká Michal Kohout, vedoucí Ústavu nauky o budovách a doplňuje: „Podobně bychom i v budoucnu rádi spolupracovali na dalších rozvojových projektech v Praze".

Projekty se prezentují na velkém modelu rozvojové lokality. Vernisáž výstavy proběhne ve čtvrtek 23. 2. v 18 h v přízemí fakulty. Od 16 h představí Pražská developerská společnost projekt zástupcům veřejné správy a samosprávy. Výstava na FA ČVUT potrvá do 16. 3. 2023.

Za obsah této stránky zodpovídá: prof. Ing. arch. Michal Kohout