Zprávy

210 bpm, Hranolky, Kokrháč, Nelávka, Klínovvka. Ateliéry FA ČVUT pracují na lávkách do Krkonoš

Ústav navrhování II navázal na úspěšnou spolupráci se Správou Krkonošského národního parku (KRNAP), jeho šest studentských týmů pracuje na nových lávkách přes krkonošské horské potoky a strouhy. Hotové stavby představí v červnu před budovou fakulty.
Lávka u Trkače, 210bpm, ateliér Seho–Poláček, zákres do fotografie

Studentské lávky se v nejvyšších českých horách poprvé objevily v roce 2019. Tehdy vytipovali správci Krkonoš lokality, kde dřevěné konstrukce starých lávek dosluhovaly. Z běžné výměny dožilých dřevěných prvků nakonec díky invenci studujících vybočila instalace pěti nekonvenčních konstrukcí. Soubor lávek a útulen, které se realizovaly o rok později, získal v roce 2022 ocenění Počin veřejného investora v Krkonošské ceně za architekturu.

Design-build projektu, při kterém se nápady dovedou až po realizaci vlastníma rukama, se účastní celkem 47 studentek a studentů Ústavu navrhování II. Lávky musí být navrženy pro bezpečný provoz a jejich materiálové řešení musí vyhovovat náročným klimatickým podmínkám. Většina lávek se musí na místo dopravit bez použití běžné těžké techniky. Koncepty nyní týmy rozpracují do fáze prováděcí a výrobní dokumentace, fyzická realizace bude probíhat v druhé polovině května na piazzettě před fakultou, odkud budou lávky převezeny na místa určení v Krkonoších.

Lávka přes Pudlavu – Hranolky, ateliér Hlaváček–Čeněk–Minarovič, zákres do fotografie

Invenci finálních řešení zatím napovídají jména, která svým lávkám studenti dali: 210 bpm jako vzpomínka na vysokou tepovou frekvenci, kterou na zavaleném lavinovém svahu cestou směrem z Obřího dolu na Sněžku zažíval tým ateliéru Seho–Poláček. Hranolky, tak pojmenovali svoji lávku přes říčku Pudlavu studenti a studentky ateliéru Hlaváček–Čeněk–Minarovič. Bude umístěna na modré turistické trase vedoucí ze Špindlerova Mlýna na Labskou boudu.

Lávka přes Boudecký potok – Kokrháč, ateliér Kordovský–Vrbata, zákres do fotografie

Kokrháč, podle historického názvu blízké hory Kotel. Na lávce přes Boudecký potok na Krakonošově cestě propojující Horní Mísečky a Dvoračky pracuje tým ateliéru Kordovský–Vrbata. Lávka Klínovvka přes koryto Klínového potoka, jejíž dvě v, která do názvu zašifroval tým ateliéru Valouch–Stibral, odkazují na hlavní nosný prvek lávky Vierendeelův nosník.

Lávka Klínovvka, ateliér Valouch–Stibral, zákres do fotografie

Lávka ze dřeva nebo z oceli? Tým Svatopetrské lávky ateliéru Mádr pracuje na dvou materiálových konceptech, proto množné číslo v názvu, aby prověřil a vybral nejlepší řešení. Druhý ateliérový tým navrhuje lávku přes Friesovu strouhu, u soutoku s Klínovým potokem nedaleko Sloního vodopádu, tak skromnou, že téměř nebude vidět, prostě Nelávku.

Lávka nad Friesovou strouhou – Nelávka, ateliér Mádr, zákres do fotografie

Součástí práce na projektu je i jednání s dodavateli, rozpočet, organizace celého procesu stavby nebo propagace. Postup prací jednotlivých týmů můžete sledovat na jejich instagramových profilech:

Lávka u Trkače, 210bpm
Lávka přes Pudlavu, Hranolky
Lávka nad Friesovou strouhou, Nelávka
Lávka přes Boudecký potok, Kokrháč
Lávka Klínovvka
Svatopetrské lávky

Více o design-build projektech Ústavu navrhování II najdete na webu platformy 1:1 lab.

Za obsah této stránky zodpovídá: doc. Ing. arch. Dalibor Hlaváček, Ph.D.