Zprávy

Santini překonává prostor i čas. Různé pohledy na jeho dílo představí mezinárodní konference

Letošní rok uplyne 300 let od úmrtí architekta Jana Blažeje Santini-Aichla. Významné jubileum neuniklo přednímu znalci tohoto tvůrce profesoru Pavlu Kalinovi. Společně se zahraničními kolegy připravil 6. a 7. června 2023 v Římě mezinárodní konferenci.

Profesor Pavel Kalina jako zástupce Fakulty architektury ČVUT v Praze, profesor Augusto Roca de Amicis z Univerzity Sapienza di Roma a Petra Březáčková z Českého centra v Římě přichystali bohatý program, kterého se účastní přední kapacity oboru. Všichni vystupující se Santinimu dlouhodobě věnují na mezinárodní úrovni.

„Cílem je shrnutí dosavadního poznání Santiniho díla a zároveň umožnit jeho novou interpretaci,“  říká Pavel kalina a dodává, že „uspořádání mezinárodní konference má význam nejen pro santiniovské bádání samotné, ale pro lepší pochopení barokní kultury a evropské kulturní provázanosti vůbec“. Výsledky konference budou přínosné především pro Česko, neboť Santini je jedním z mála našich architektů, jehož dílo se dočkalo pozornosti i v zahraničí. Svědčí o tom četné monografie v němčině, italštině, francouzštině i nizozemštině.

První den 6. června v 17.00 zahájí mezinárodní setkání Antonella Polimeni, rektorka Univerzity La Sapienza, Řím a Orazio Carpenzano, děkan Fakulty architektury univerzity La Sapienza. Za českou stranu vystoupí Martin Procházka, rektor Univerzity Palackého v Olomouci; Jan Kohout, velvyslanec České republiky v Itálii a Petra Březáčková, ředitelka Českého centra v Římě. Následovat budou přednášky Pavla Kaliny a Augusta Roca De Amicise.

Druhý den 7. června pokračuje přednáškový panel vystoupeními Richarda Biegla (CZ), Michaela Younga (USA), Ulricha Fürsta (DEU), Johany Bronková (CZ) či Marisu Tabarrini (IT).

Konference Santini a Itálie se uskuteční 6. až 7. června 2023 v Římě na Accademia Nazionale di San Luca. Proběhne v angličtině a italštině, otevřena je odborné i laické veřejnost. Celý program je k nahlédnutí ZDE.

Od 29. září do 5. října se navíc v rámci festivalu Dne architektury uskuteční další akce zaměřená na Santiniho dílo. V kostele sv. Kajetána v Nerudově ulici proběhne přednáška profesora Pavla Kaliny.

Vztahy s veřejností Ústavu teorie a dějin architektury má na starosti Miroslav Pavel.

Za obsah této stránky zodpovídá: prof. Ing. arch. Petr Vorlík, Ph.D.