Zprávy

Videozáznam konference reVize Typologie 2023 – Školní budova jako výuková pomůcka

Prohlédněte si videozáznam příspěvků letošního ročníku konference reVize Typologie, který se zaměřil na budovy základních škol. Jak navrhovat a stavět školy s ohledem na změny ve vzdělávání? Diskuze proběhla 27. dubna 2023 na Fakultě architektury ČVUT.

Konference reVize Typologie si klade za cíl propojovat různé aktéry výstavby: veřejné i soukromé zadavatele, provozovatele, architekty i technology. Letos reagovala na aktuální téma, kdy s rostoucí demografickou křivkou počítá vláda s realizací desítek nových škol a výstavba základních škol se dostává do popředí zájmu mnoha obcí. Zároveň téma navázalo na vydání publikace Základní školy: manuál pro zadávání projektů veřejných budov (O. Tuček, Z. Stýblo, V. Mudra).

V úvodním bloku se diskutovalo o zadávání projektů základních škol, platné a připravované legislativě pro jejich výstavbu a navrhování, o procesu výstavby nové školy pohledem starostů a způsobu vzdělávání dětí v 21. století.

Druhý blok se věnoval proměnám výukového prostoru, současným trendům ve vzdělávání a potřebám pedagogů, osvětlení ve školách a představení fakultních škol.

Třetí blok představil příklady dobré praxe z posledních let – rekonstrukci budovy střední odborné školy Českobrodská v pražských Hrdlořezech, výstavbu areálu nové ZŠ Amos pro Psáry a Dolní Jirčany nebo novou základní školu v Chýni. Do debaty přispěli také zástupci soukromého vzdělávacího sektoru s příspěvky o rekonstrukcích stávajících budov pro potřeby školy.

Konferenci pořádá od roku 2018 Ústav nauky o budovách FA ČVUT (garantem je prof. Michal Kohout) a letošní ročník byl finačně podpořen Fakultou architektury ČVUT v rámci Akademické soutěže FA. Informace o konferenci a videozáznamy příspěvků najdete na revizetypologie.cz a na youtube FA. Fotografie z akce najdete v galerii Ze života FA.

Za obsah této stránky zodpovídá: prof. Ing. arch. Michal Kohout