Zprávy

Kolokvium s vyučujícími a Le Corbusierem Za novou architekturu

Letos uplyne stoleté výročí od prvního vydání zásadní knihy Vers une architecture švýcarského architekta Le Corbusiera. U této příležitosti FHS UK a ÚDU AV ČR pořádají reflexní kolokvium. Během něho vystoupím přední odbornice a odborníci, mezi kterými nechybí ani zástupci ústavu teorie a dějin architektury FA ČVUT.

Kniha Vers une architecture z roku 1923 si na svůj český překlad Za novou architekturu musela počkat až do roku 2005. Neubralo to však nic na její nadčasovosti a platnosti zásadních myšlenek o podstatě architektonické tvorby. Vyvstává však zásadní otázka, jaký vliv měla tato publikace na společnost a jaké poselství v ní Le Corbusier zanechal. Teoretička architektury Jana Tichá se bude věnovat vztahu ke krajině a její kolega filozof a teoretik architektury Jiří Tourek se zaměří na myšlení Le Corbusiera a jeho zdroje ve Vers une architecture. Kromě nich vystoupí také Martina Hrabová, Monika Mitášová, Rostislav Švácha a Marian Zervan.

Kolokvium se koná v sobotu 14. října od 9.30 do 16.30 v místnosti 2.11 na půdě FHS UK, Pátkova 2137/5 v Praze. Vstup volný, bez registrace. Srdečně zveme!  

Vztahy s veřejností Ústavu teorie a dějin architektury má na starosti Miroslav Pavel.   

Za obsah této stránky zodpovídá: prof. Ing. arch. Petr Vorlík, Ph.D.