Zprávy

Pod lupou. Podobu Ceny prezidenta NKÚ navrhla studentka designu z FA

V rámci spolupráce Ústavu designu FA ČVUT a Nejvyššího kontrolního úřadu ČR proběhla soutěž o návrh Ceny prezidenta NKÚ. Autorkou vítězného návrhu se stala Marie Cikhartová. Cena byla poprvé představena a předávána laureátům na mezinárodní konferenci Greening SAIs.

Soutěž se konala letos na jaře a studující byli vyzváni, aby vytvořili podobu ceny, která bude reflektovat hodnoty úřadu – odstup, nezávislost a nadhled. Návrhy posuzovala porota složená ze zástupců Ústavu designu a NKÚ, která v prvním kole vybrala tři návrhy, ze kterých byly vytvořeny prototypy.

Marie Cikhartová, studentka druhého ročníku magisterského studia z ateliéru Streit–Polák do svého vítězného návrhu důmyslně zakomponovala symboliku lupy, která představuje exaktní zkoumání stavu věcí. Ty se vyjevují v detailu, skryté je odhaleno a zdánlivě neviditelné vystupuje do žité reality.

Finální podoba ceny byla představena během mezinárodní konferenci Greening SAIs, konané u příležitosti 30. výročí založení úřadu v jeho novém pražském sídle. „Spolupráce s NKÚ byla pro naše studující skvělou příležitostí, jak využít své kreativní a technické dovednosti v reálném kontextu. Máme radost z úspěchu a těšíme se na další podobné výzvy," říká Henrieta Nezpěváková z Ústavu designu FA ČVUT.

Za obsah této stránky zodpovídá: prof. ak. soch. Marian Karel