Zprávy

Představujeme kandidátky do AS ČVUT

Osobně odprezentují své volební programy online 9. 11. v 11 hodin. Volby proběhnou elektronicky 22. a 23. listopadu 2023

Představení volebních programů obou kandidátek můžete sledovat online přes MS Teams na tomto odkazu. Volby probíhají 22. a 23. 11. 2023 elektronicky na adrese volby.cvut.cz.

Julie Chlebounová

Jsem studentkou bakalářského studia a chtěla bych kandidovat do Akademického senátu ČVUT. Na naší fakultě začínám druhý rok, tudíž by se dalo říci, že se ještě rozkoukávám, nicméně bych se chtěla stát zástupcem svých spolužáků a podílet se na rozhodování o dění na naší univerzitě.

V rámci změn bych se chtěla zajímat o rozšíření vegetariánských možností v menzách ČVUT a také o zvýšení příspěvků na studentská jídla. Dalším záměrem by byla podpora rozvoje dejvického kampusu a studentských akcí zde pořádaných nebo poukázání na neefektivitu systému KOS a jeho potřebnou koordinaci mezi fakultami. V neposlední řadě jsou přetrvávajícím problémem podmínky bydlení na kolejích.

Šárka Vohralíková

Co bych si přála změnit?

KVALITU BYDLENÍ STUDENTŮ

  • Koleje ČVUT dnes naprosto neodpovídají potřebám důstojného bydlení a předražené nájmy v Praze si nemohou všichni dovolit. ČVUT by mělo intenzivně plánovat nové ubytovací kapacity, které studentům poskytnou plnohodnotné a důstojné bydlení a zamyslet se nad tranformací těch současných. Kolejím i kampusu navíc chybí kolárny, kde by si studující mohli parkovat jízdní kola.

STRAVU V MENZÁCH

  • Menzy ČVUT nenabízejí možnost kvalitní stravy a jejich omezená nabídka vytváří překážky ve studentském životě alergiků a veganů. Menzy by měly poskytovat kvalitnější stravu s nižší cenou a myslet na všechny.

PSYCHOLOGICKOU POMOC

  • Školní psycholožky v CIPS mají velmi dlouhé objednací lhůty a ne všechny problémy vydrží týdny čekání. CIPS potřebuje navýšit kapacitu, případně zřídit pomoc v akutní podobě.

KLIMATICKÉ ZÁVAZKY UNIVERZITY

  • ČVUT disponuje odbornicemi a odborníky na výstavbu, chytré softwary a technologie. Připadá mi nepřijatelné, že technická univerzita v roce 2023, kdy teploměry na Nový rok naměřily téměř 20° C, nevede veřejnou debatu o řešeních klimatické krize a veřejně se nezavázala k uhlíkové neutralitě instituce v nadcházejících letech jako jiné univerzity.

Za obsah této stránky zodpovídá: doc. Ing. arch. Jan Jakub Tesař, Ph.D.