Zprávy

Formy a polohy současné venkovské architektury

Zkoumání architektury venkova se dlouho soustředilo hlavně na poznávání tradičního stavitelství. Chystaná mezioborová konference se proto zaměří na doposud opomíjené aspekty této typologie.

Život na vesnici se stále dynamicky proměňuje a je nutná spolupráce s dalšími obory jako sociologie či etnologie, které jsou při popisování aktuálních tendencí mnohdy napřed.

Vystávají mnohé naléhavé otázky. Jak zachránit fragmenty lidové architektury a přizpůsobit je dnešnímu životnímu stylu? Může být život na vesnici ekologicky udržitelný, nebo je sepětí s přírodou pouze klam? Jak zacházet s venkovem, který už dávno pohltila metropole? Součástí konference by měly být i příspěvky zabývající se urbanistickými otázkami či navrácením života do rozsáhlých venkovských oblastí.

Konference se uskuteční v pátek 1.12.2023 v prostorách Fakulty architektury ČVUT v Dejvicích. (Thákurova 9, 160 00 Praha 6). 

Vítány jsou příspěvky nejen z oborů architektura či urbanismus, ale i dalších oborů zabývající se proměnou prostředí venkova. Přihlášky a anotace příspěvků jsou přijímány do 22. 11. 2023.

Je možná osobní i on-line účast. Z akce vznikne sborník.

Konferenci pořádají Ústav památkové péče a Ústav teorie a dějin architektury Fakulty architektury ČVUT.

Více informací a přihlášky na webu zde.

Kontaktní osoba za organizátorský tým:
Ing. arch. Pavel Fuchs; pavelfuchs@email.cz; fuchspa4@fa.cvut.cz; tel: 605 990 836

 

Vztahy s veřejností Ústavu teorie a dějin architektury má na starosti Miroslav Pavel.

Za obsah této stránky zodpovídá: prof. Ing. arch. Petr Vorlík, Ph.D.