Zprávy

Geometrie jako spojnice oborů

Výstava Měkká tvrdá věda se zaměří na význam geometrie, která se v současné euro-americké architektuře stala téměř neuvědomělou. Praktické výstupy studující z předmětu deskriptivní geometrie odkrývají krásu a racionalitu tohoto oboru.

Vernisáž se uskuteční dne 21. listopadu od 17.00 v Galerii na ochozu (FA ČVUT). Vystavované práce představují dva okruhy, které vedle geometrické podstaty nabízejí studujícím využití vlastního tvůrčího potenciálu v rámci teselace v rovině i prostoru a sliceforms. Teselace mohou být nejrůznějšího typu. Umění logiky spočívá v souvislém pokrytí plochy pravidelným, opakujícím se obrazcem, který ji zcela vyplní bez jakýchkoliv mezer a bez překrývání.

Práce teselací studujících prvního ročníku roku 2022/2023 se následně staly inspirací pro textilní kolekci potahů polštářů, kterou realizovaly především absolventky kurzů české quiltařské legendy Jany Lálové.

Druhá metoda sliceforms podtrhuje vlastnosti jakéhokoliv objektu – matematické i estetické. Objekty výborně pracují se světlem a poskytují ojedinělý pohled při navrhování v oblasti architektury a designu. U nás na České polytechnice v Praze se sliceforms poprvé objevily roku 1876 v rámci výuky deskriptivní geometrie. V současné době na tuto tradici navazují a zároveň ji rozvíjí vyučující předmětu deskriptivní geometrie pod Ústavem nosných konstrukcí FA ČVUT.

Výstava se vrací ke kořenům a fundamentálním počátkům vzniku těchto lapidárních a efektním forem.

Rovinné teselace prezentují návrhy dláždění studujících prvního ročníku oborů Krajinářská architektura a Design. Prostorové teselace vytvořili studující oboru Architektura a urbanismus s pomocí 3D tisku.

Autorkou koncepce a obsahu výstavy je RNDr. Dana Kolářová. Za Ústav nosných konstrukcí se na výuce podíleli RNDr. Stanislava Čečáková, RNDr. Dana Kolářová, Mgr. Jakub Řada a RNDr. Jiří Šrubař, Ph.D.

Autorkou výstavní grafiky a instalace je Mgr. art. Lucia Mlynčeková Tóthová. Kurátorem výstavy je PhDr. Miroslav Pavel, Ph.D.

Výstavu organizuje Ústav nosných konstrukcí ve spolupráci s Ústavem teorie a dějin architektury FA ČVUT.

Více o výstavě zde.

 

Vztahy s veřejností Ústavu teorie a dějin architektury má na starosti Miroslav Pavel.

Za obsah této stránky zodpovídá: prof. Dr. Ing. Martin Pospíšil, Ph.D.