Zprávy

Rozhraní v krajině i městě. Proběhl druhý ročník konference krajinářské architektury Mezi krajinami

Již po druhé se na půdě fakulty konala konference pořádaná Ústavem krajinářské architektury Mezi krajinami, letos s podtitulem "Rozhraní". Zazněly čtyři odborné příspěvky doprovázené příspěvky doktorandů. Na konferenci samotnou navazovala další den exkurze do Českosaského Švýcarska. Pokračovat se bude letos na podzim s dalším ročníkem, tentokrát na vlně umění.

Konference navazuje na minulý ročník konference Ústavu krajinářské architektury Mezi krajinami s podtitulem "Prostupnost". Druhým ročníkem se upevňuje pozice krajinářských konferencí na Ústavu krajinářské architektury s cílem vytvořit každoroční tradici výzkumných setkání s aktuálním tématem v oboru.

Pro druhý ročník bylo zvoleno téma "Rozhraní". V krajinářské architektuře, urbanismu, v plánování měst i volné krajině definujeme místa uvnitř a vně, nacházíme rozhraní a přechodové zóny. Vnímáme hranice fyzické i mentální, pevné i prostupné. Rozhraní je často proměnlivé, podléhá změnám, vyvíjí se - nebo je pevné a stabilní. Rozhraní může být místem rozdělujícím i spojujícím. Rozhraní může být chápáno jako oddělující prostor, ale i jako svébytná oblast s určitými charakteristikami.

Konference byla rozdělena do dvou dnů. První den prezentovali jednotliví řečníci - Martin Ouředníček (PřF UK), Michal Leňo (kancelář metropolitního plánu, IPR Praha), Zuzana Jančovičová (praktikující krajinářská architektka, Amsterdam) a Petr Šiřina (krajinářský architekt, VŠB-TU Ostrava). Součástí konference byla výstava posterů studentů krajinářské architektury z magisterského studia.

Druhý den se konala exkurze určená studentům, doktorandům a jejich školitelům ze škol s výukou krajinářské architektury, urbanismu a architektury. Zvolena byla lokace Českosaského Švýcarska - největší sukcesní plocha v ČR ponechaná samovolnému vývoji. Provázení se ujala botanička Ivana Marková.

Konference si dlouhodobě klade za cíl především výměnu informací napříč obory pomocí mezioborové diskuze. Ta je nesmírně cenná pro vědecké pracovníky, aby mohli rozšířit spektrum svého vědění, ale aby také rozšířili dosah své práce. Odborná diskuze umožňuje také najít možná východiska k problematice rozhraní nazírané optikou různých profesí. Naopak může také upozornit na doposud neřešené otázky, které vyžadují další pozornost.

Další ročník se ponese v duchu umění, plánovaná je spolupráce s pražskou AVU. Zaměřovat se bude na témata umění ve veřejném prostoru, intervence ve městě, ale i v krajině.

Za obsah této stránky zodpovídá: Ing. Zuzana Štemberová