Zprávy

Všední a oceňované. Konference přiveze inspiraci z Antarktidy

Toalety na nepřístupných vrcholcích hor, výzkumná stanice za polárním kruhem, cenově dostupné bydlení v poušti nebo ubytovna pro dělníky. To jsou některé z více než 50 staveb, které od roku 2009 navrhli a postavili studující amerického programu ColoradoBuildingWorkshop. Přednáška jeho vedoucího – architekta Ricka Sommerfelda – odstartuje 11. dubna konferenci na téma design-build projektů na Fakultě architektury ČVUT v Praze.

Třetí ročník konference Škola architektury 2024: Hlavou a rukama pořádá Ústav navrhování II. Cílem je sdílet aktuální přístupy k výuce prostřednictvím projektů, které studující sami navrhnou a postaví, a hledat cestu k dalšímu směřování design-build programů v České republice.   

Chceme rozšířit diskusi o interdisciplinárních výukových metodách a propojení tvorby, výzkumu a prakticky orientované výuky. Věřím, že příspěvky zahraničních hostů a praktické zkušenosti studujících přispějí k systematičtějšímu zapojení design-build projektů do výuky na naší škole," říká Dalibor Hlaváček, děkan Fakulty architektury ČVUT.           

Konferenci zahájí 11. dubna přednáška Latentní potenciál všednosti Ricka Sommerfelda, předního vyučujícího design-build projektů ve Spojených státech, který bude v dubnu působit na FA ČVUT jako Fulbright Specialist.

Sommerfeld vede ColoradoBuildingWorkshop na univerzitě v Denveru. Program vzdělává studenty a studentky prostřednictvím navrhování a stavění v malém měřítku. Projekty, založené na spolupráci a praktickém využití, jsou často logisticky náročné typologie se vzdálenými staveništi a téměř bez architektonického precedentu. Studující využívají potenciál těchto zdánlivě všedních projektů a jejich práce přináší celosvětové uznání.

Od založení programu v roce 2009 Sommerfeld se studujícími navrhl a postavil více něž 50 staveb. Jsou mezi nimi výzkumná stanice v Antarktidě (2023), toalety na hoře Longs Peak v národním parku Rocky Mountain (2018) nebo soubor chat pro coloradskou školu Outward Bounds (2015–2016). Realizace byly celosvětově publikovány a získaly řadu ocenění včetně mezinárodních.

V rámci konference nabídnou zkušenosti ze zahraničí další tři řečníci: průkopník design-build výuky Michael Hughes, bývalý vedoucí katedry architektury na American University in Sharjah ve Spojených arabských emirátech a Marie a Keith Zawistowski z ENSA Grenoble ve Francii. Ti předtím řadu let působili na Virginia Tech ve Spojených státech a design-build výuce se začali věnovat poté, co se jako studenti účastnili projektu Rural Studia pod vedením Samuela Mockbeeho. Společně vedou kancelář onSITE.

Konference i přednáška se konají na Fakultě architektury ČVUT, Thákurova 9, Praha 6. Vstup je zdarma. Přednáška Ricka Sommerfelda se uskuteční 11. dubna v 18.00 hodin v posluchárně 155 Gočár, konference 12. dubna 9.00 – 16.30 hodin v akváriu 152/153. Vítáni jsou pedagogové i studující, kteří se mohou zúčastnit debaty i bez předložení abstraktu. Bližší informace poskytne Šárka Malošíková: sarka.malosikova@fa.cvut.cz. Konference je pořádána za podpory FA ČVUT a grantu SVK 57/24/F5.

Webová stránka konference

Za obsah této stránky zodpovídá: doc. Ing. arch. Dalibor Hlaváček, Ph.D.