Zprávy

Workshop pro studující FA je součástí pilotního projektu realizace dobrodružného hřiště Na Kocínce v Praze 6. Přihlaste se do 20. 5.!

Úkolem našich studujících - playworkerů bude vytvořit koncept rozvržení hřiště a pomáhat dětem při vlastní realizaci hřiště. Cílem projektu je využít stávající kus městské divočiny pro dětskou hru, rozšířit možnosti dětské hry ve městě, nabídnout místo, kde se děti budou cítit dobře, svobodně a kde budou mít pocit, že místo patří jenom jim, místo, kam mohou přijít a zažívat dobrodružství.

Prof. Irena Šestáková  z Ústavu nauky o budovách ve spolupráci s Městskou částí Praha 6 a se spolkem Město přátelské k dětem, z.s. pořádají workshop Realizace dobrodružného hřiště Na Kocínce, Praha 6.

Koncept „Adventure playground“ pracuje s myšlenkou, že inspirativní prostor pro dětskou hru by neměl být nikdy zcela hotový. Měl by umožňovat neustálý vývoj a změnu a jeho hlavním tvůrcem by neměl být nikdo jiný, než děti. Hřiště, které budují děti, začíná prázdným oploceným pozemkem se zásobou různých materiálů, na kterém si děti staví svůj vlastní svět. Úkolem našich studujících - playworkerů bude vytvořit koncept rozvržení hřiště a pomáhat dětem při vlastní realizaci hřiště. Cílem projektu je využít stávající kus městské divočiny pro dětskou hru, rozšířit možnosti dětské hry ve městě, nabídnout místo, kde se děti budou cítit dobře, svobodně a kde budou mít pocit, že místo patří jenom jim, místo, kam mohou přijít a zažívat dobrodružství.

Na konferenci Architektura dětem 2023 - Dobrodružná hra ve městě, která se konala na FA a byla finančně podpořena grantem SVK a Akademickou soutěží, byl představen koncept „Adventure playground“. Jedním s cílu konference bylo najít cestu, jak realizovat pilotní projekt dobrodružného hřiště.

MČ Praha 6 k tomuto účelu nabídla parcely na katastrálním území Praha-Dejvice s č. 657/6, č. 657/5 a č. 657/2, které jsou v současné době prázdné a budou v blízké době zastavěny. Parcely tvoří jeden celek, který je oplocený. Na parcele se nachází zeleň, stromy, keře a veliká rovinatá plocha s trávníkem. Pro pozemek je již vytvořený stavební záměr. Než se začne stavět, má MČ Praha 6 zájem o jeho dočasném využití pro pilotní projekt dobrodružného hřiště, který nabídne prostor pro hru a trávení volného času dětem školního věku (7-15let).

Program

4. 6. 2024 – Příprava konceptu rozvržení hřiště

6. – 7. 6. 2024 – Realizace výstavby hřiště na místě

Organizace workshopu

Workshop je určen pro 10 studujících FA ČVUT, je ohodnocen 2 kredity. Výsledky workshopu budou představeny na konferenci Architektura dětem 2024.

Přihláška na workshop

Zájemci o workshop se mohou přihlašovat prostřednictvím formuláře do 20. 5. (včetně). Po 20. 5. budou vybraní zájemci kontaktováni organizátory.

Za obsah této stránky zodpovídá: prof. Ing. arch. Michal Kohout