Zprávy

Sladký semestr plný krásné práce. FA zve na ochutnávku výstavy ateliérových prací

Právě probíhající výstavu ateliérových prací letního semestru je možné navštívit až do 28. června. Nabízí projekty téměř sedmdesáti ateliérů Architektury a urbanismu, Krajinářské architektury a Designu. Vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 30. května v 18 hodin.

Expozice nabízí pohled nastupující generace na směřování architektury, krajinářské architektury a designu. V ateliérových projektech řeší témata jako krizi bydlení, adaptaci na klimatickou změnu nebo citlivý přístup k architektonickému dědictví. V letním semestru byla pozornost věnována také objevování nových možností využití dosud zanedbaných městských lokalit.

Atelier Císler–Pazdera se zabýval pozemkem na Malé Straně, který je součástí historického sokolského komplexu Michnova paláce a Tyršova domu a aktuálně slouží jako parkoviště. Studující zkoumali typologii a tematiku sportovních staveb a hledali způsob, jakým navázat na zdejší tradici a místo dále rozvíjet. Novou náplň pro automatické telefonní ústředny pak hledali studenti a studentky ateliéru Hájek–Hulín. Dnes většinou chátrající stavby ze šedesátých až osmdesátých let minulého století navrhují transformovat na kulturní instituce, galerie, koncertní sály nebo školy.

Přemýšlení o aktuálně neuspokojivém stavu pražského hlavního nádraží, hledání a pojmenování skutečných nedostatků a potřebných kroků k nápravě se věnovaly ateliéry Chalupa–Holubcová a Sosna–Filsak. Stávající odbavovací hala je architektonickou ikonou, domem, který je důležitý pro obraz české kultury, historie umění a architektury. A tak zatímco nedávný soutěžní dialog počítá s jejím bouráním, studentky a studenti hledali cesty, jak ji a celé nádraží zapojit zpět do života města.

S tématem obyvatelnosti prostorů pod mosty pracoval ateliér Sitta. Jak využít místa, kde slunce nikdy nezasvítí, kde nezaprší? Na celém světě je to přitom pro mnohé jediná střecha nad hlavou. Jak je přetvořit, aby se stala místem relativního komfortu nejen pro člověka?

Návrh cukrovinek – od sušenek po čokoládové bonbóny – a obalů, které vypráví příběh, zážitek a podněcují smysly. Netradiční zadání ateliéru prvního ročníku designu Jaroš. Ateliér Bébarová se zase spojil s tradiční českou sklárnou Preciosa. Studující vytvářeli šperk jako reakci na lidské tělo a jejich návrhy se zúčastní soutěže Master of Crystal 2024.

Ústředním motivem expozice ateliéru Streit je reinterpretace zvykoslovného předmětu, který tradičně doprovázel lidové obřady. Studentky a studenti si položili otázku o účelu moderní interpretace takových předmětů a pokusili se je znovu zapojit do soudobého života. Rituály, obřady, symboly a poselství se vrací v nové formě.

Výstavu ateliérových prací je možné navštívit do 28. června 2024 denně od 9.00 do 18.00 hod. Vstup je bezbariérový a zdarma. Všechny projekty vytvořené studentkami a studenty FA ČVUT si můžete prohlédnout online, první ročníky mají vlastní webovou galerii.

Za obsah této stránky zodpovídá: Ing. arch. Kateřina Rottová, Ph.D.