Zprávy

Inventura urbanismu 2024 INVENTURA – OUVERTURA

Letošní konference je speciální. Je trochu ohlédnutím, trochu vyhlédnutím. Máme za sebou deset ročníků. Dlouholetý vedoucí Ústavu urbanismu odchází, nová přichází. Název první konference v roce 2010 byl „O co opravdu jde?" Téma se ve spirále vrací. Proto je třeba porozumět tomu, co bylo (nejen) řečeno a tomu, co řečeno (nejen) bude. To je vzdělání. Ve škole i v díle.

Ústav urbanismu Fakulty architektury ČVUT pořádá od roku 2010 pracovní a programovou konferenci na aktuální témata v oblasti urbanismu, jeho proměn, výzkumu a výuky. Letošní ročník je speciální. Je trochu ohlédnutím – inventurou inventur, neboli krátkou sumarizací podstatných témat a přístupů. Je ale i vyhlédnutím – ouverturou ouvertur, neboli úvodem do témat a přístupů nových. Tato observace je nasnadě - odchází stávající vedoucí Ústavu urbanismu Jan Jehlík, přichází nová vedoucí, Jana Moravcová. Vedoucí ateliéru Jiří Klokočka odchází, nový vedoucí, Pavel Hnilička, přichází. A spolu s nimi ještě dva noví a silní asistenti.

Název první konference byl „O co opravdu jde?“ Téma se ve spirále vrací. Proto je třeba porozumět tomu, co bylo (nejen) řečeno a tomu, co (nejen) řečeno bude. A také, co je podstatné a co je pomíjivé. A také, jak to učit, a jak se učit. A také, jak si uchovat radost z tvoření. To vše, a nejen to, je vzdělávání. Ve škole i v díle. Proto se Inventura urbanismu snaží být především setkáváním, konference ve smyslu „snášet se“ (= con-fero). První setkání v roce 2010 bylo uvozeno těmito větami: Tématem dnešního urbanismu není ono stále neúspěšné hledání všeobjímající technologie plánování. Mnohem více nyní záleží na konkrétních a přesných ozdravných urbánních aktech. Nástrojem budiž více iniciace (pozitivní přístup) než regulace (negativní přístup). Neskrývejme se za metody, ale naučme se zase stavět. Stavět město. Stavět obytný prostor. Tak schválně, co se změnilo?

Program 17. 9. 2024:

 9:00     zahájení
 9:10     úvodní slovo (děkan Dalibor Hlaváček)
 9.20     komentář „inventura inventur“ (Jan Jehlík)
 9:30     výběr z minulých konferencí (Director's Cut)
10:30    reflexe publika

11:00   přestávka - káva

11:30   „stav ústavu“ (Jan Jehlík + kolegyně a kolegové)

  • o co opravdu (stále) jde?
  • tým ústavu a jeho témata
  • hold Jiřímu Klokočkovi

12:15   diskuze 

13:00    oběd

14:00    předání žezla Jan Jehlík → Jana Moravcová
14:15   „představy o ústavu“ – Jana Moravcová
15:00    reflexe publika
15:30    konec oficiální části
16:00    debaty u kávy v atriu

Prosíme o potvrzení Vaší účasti na tomto odkazu.
Předem děkujeme.

Za přípravnou skupinu Jan Jehlík, Edita Lisecová, Jana Zdráhalová

Za obsah této stránky zodpovídá: prof. Ing. arch. Jan Jehlík