Lidé

Ing. Radka Navrátilová, Ph.D.

Výzkumné projekty

Trvání projektu
2017-2019
Anotace
Tento projekt je zaměřen na vytvoření nových receptur pro brikety karbidu křemíku pojeného cementem, které by měli zlepšit nejen jejich fyzikálně materiálové charakteristiky definované slévárenským průmyslem, pro který jsou tyto výrobky primárně určeny, ale také by měli zvýšit jejich užitné vlastnostmi při samotné výrobě a následné manipulaci inovací technologického procesu produkce. Vytvořené receptury mají vykazovat lepší vlastnosti ve srovnání s referenčními recepturami (současná produkce na trhu) a zároveň také nižší celkovou energetickou náročnost a ekologickou zátěž na výrobu jednotkového množství směsi. Projekt vede k vytvoření nového produktu a jeho následné výroby, která je směřovaná především na zahraniční evropský trh.
Trvání projektu
2016-2019
Anotace
Tento projekt je zaměřen na vývoj a výzkum nových receptur vsypů s karbidem křemíku a s umělým korundem určených do podlah s vysokým provozním zatížením. Tyto inovované suché směsi mají zlepšit materiálové vlastnosti průmyslových podlah ve srovnání s referenčními výrobky, které jsou v současnosti na trhu. Cílem projektu je také zvýšit úspornost a efektivitu provozu využitím odpadního materiálu (minimalizace odpadu výroby) stejně jako snížit ekologickou zátěž použitím druhotného materiálu. Výsledkem projektu je nový produkt, který je určen do jak interiérových, tak exteriérových betonových povrchů využitelných v mnoha provozech.
Trvání projektu
2015-2017
Anotace
Díky negativní přírodním podmínkám, které působí přímo na povrchové vrstvy konstrukce, mnoho budov ztrácí svoji primární ochranu, což může vést až k jejich poškození. Cílem tohoto projektu je stanovit změny hydrofobních vlastností omítek i povrchových vrstev betonu po vystavení dlouhodobému působení simulovaných vnějších podmínek. Pravděpodobně nejdůležitější faktory ovlivňující degradaci materiálu představují slunce (teplo , UV záření... ), vzduch (oxid uhličitý) a voda (déšť, sníh, led a s tím spojené problémy se solemi), která proniká do struktury materiálu. Proto je práce zaměřená na stanovení hydrofobních parametrů a jejich změny v průběhu dlouhodobého působení přírodních podmínek. Důležitou součástí projektu je vyhodnocení výsledků před a po simulaci vnějšího prostředí. Hlavním přínosem projektu je skutečnost, že naměřené údaje mohou poskytnout přesnější informace ohledně životnosti materiálu, zlepšit tak kvalitu navrhovaného projektu či prodloužit čas mezi nezbytnými opravami stavby.
Trvání projektu
2010
Anotace
S rostoucími nároky na nové stavební materiály jsou kladeny neustále vyšší požadavky na znalost složení, vlastností a chování stávajících i nových materiálů. Životnost a trvanlivost omítkových směsí je z velké části přímo ovlivněna fyzikálně-chemickými procesy probíhajícími v počátečním stádiu tuhnutí a tvrdnutí směsí. Hydratace vápenných směsí je proto důležitým mezníkem v tvorbě omítek. V této fázi dochází k formování krystalických produktů hydratace, které zásadním způsobem ovlivňují finální vlastnosti vápenných pojiv. Analýza látek ve všech skupenstvích bude prováděna pomocí metody infračervené spektrometrie, což je analytická metoda určená především pro identifikaci a strukturní charakterizaci organických sloučenin a také pro stanovení anorganických látek a to zejména v oblasti stavebních pojiv a surovin používaných při jejich přípravě. Stěžejním bodem celé této práce je dotvořit ucelený pohled na vlastnosti a chování vápenných omítek modifikovaných přídavkem pucolánově aktivního
Trvání projektu
2009
Anotace
Článek se zabývá vlivem jemnosti mletí vápenného pojiva na mechanické vlastnosti modifikovaných omítek určených pro rekonstrukce historických budov. Práce navazuje na předchozí výzkum,v namž se na vápeno-metakaolinových omítkach testovaly nejen základní materiálové, termofyzikální či chemické vlastnosti, ale také parametry transportu kapalné vody a vodní páry. Četné práce prokázaly kladný vliv modifikace vápenných omítek pucolány, zejména na zlepšení pevnosti v tahu za ohybu a tlaku v porovnání s mechanickými vlastnostmi čistě vápenných omítek. Vápenný hydrát používaný jako pojivo nebyl do teď v centu zájmu mnoha odborníků, přestože je velmi často používán při opravě historických budov. Proto jsme se této práci zaměřili na základní složku vápeno-pucolánových omítek - vápno, především na jeho chemické složení a jemnost mletí.
Trvání projektu
2008
Anotace
Volba nejvhodnějšího materiálu, který nejen svým vzhledem, ale především vlastnostmi, bude odpovídat materiálu původnímu, bývá často diskutovaným a řešeným problémem v případě rekonstrukce historických budov. V projektu jsme se proto zaměřili na testování vápenných omítek, jejichž vlastnosti jsou modifikovány přídavkem metakaolinu, jehož použití má své historické opodstatnění, neboť přídavek jílových materiálů, byl zjištěn již v omítkách pocházejících z doby starověkého Řecka a Říma. Takto modifikované omítky vykazují vyšší životnost a odolnost vůči působení mechanického namáhání v porovnání s čistě vápennými omítkami. Projekt se zabývá zkoumáním vlivu vlhkosti na parametry těchto omítek. Výsledná modifikace by měla zahrnovat přednosti vápenných omítek a zvyšovat odolnost proti působení vlhkosti a její akumulace v konstrukci. Takto navržená omítková směs bude vhodná pro aplikaci na fasády historických budov. Veškeré výstupy budou použity jako podklad pro zpracování disertační práce.

Za obsah této stránky zodpovídá: doc. Ing. Daniela Bošová, Ph.D.