Lidé

Winy Maas

Vedoucí ateliéru Maas

Nizozemský architekt, krajinářský architekt a urbanista. Spoluzakladatel studia MVRDV, oceňované a globálně působící architektonické kanceláře. Profesor urbanismu a architektury na TU Delft, kde v roce 2008 založil výzkumný institut The Why Factory, který zkoumá možnosti rozvoje měst budoucnosti.

Winy Maas vede mezioborový tým MVRDV od jeho vzniku v roce 1993. Tato oceňovaná nizozemská kancelář, kterou založil společně s Jacobem van Rijsem a Nathalií de Vries, dosáhla mezinárodního uznání pro širokou škálu návrhů, které jsou inovativní, experimentální a spojují teorii s praxí.

Mezi populární projekty kanceláře patří nizozemský pavilon na Expo 2000 v Hannoveru, rotterdamský Markthal, Křišťálové domy v Amsterdamu, veřejná knihovna Book Mountain ve Spijkenisse, Skleněná farma v Schijndelu, Tchajpejské dvojčata, sídlo společnosti Vanke v Šen-čenu a první veřejně přístupný depozitář umění na světě Depot Boijmans Van Beuningen. V Maasově portfoliu je také řadu masterplánů, včetně vize budoucnosti Velké Paříže, levého břehu v Bordeaux a nábřeží v Oslu.

Winy Maas spojuje svoji praxi s výukou a výzkumem. MVRDV a think-tank The Why Factory pravidelně vstupují do veřejné debaty o architektuře a urbanismu prostřednictvím výstav, publikací a diskusí. Jeho akademická činnost zahrnuje také četné hostující profesury na mezinárodně významných institucích, jako je Architectural Association School of Architecture v Londýně, Massachusetts Institute of Technology, Yale University, Columbia University v New Yorku, Strelka Institute v Moskvě, Hongkong University a Rotterdam Building Academy.

Je spoluautorem publikací Domus (2019); The Why Factory Future Cities Series: Green Dream (2010), Copy Paste (2017), and Porocity (2018); Farmax: Excursions on Density (1997), KM3: Excursions on Capacities (2005); Five Minutes City (2003); and Skycar City (2007).

Rozhovor Winyho Maase pro ArchDaily

Rozhovor Winyho Maase pro Dezeen

Depot Boijmans Van Beuningen Rotterdam | © MVRDV
Markthal Rotterdam | © MVRDV
Valley Amsterdam | © MVRDV

Za obsah této stránky zodpovídá: Ing. arch. Kateřina Rottová, Ph.D.