Lidé

Ing. arch. Dominika Výšková

Autoři
Výšková, D. - Kostelecká, M., - Bošová, D.
Publikováno v
In: Sborník příspěvků Juniorstav 2023. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, 2023. p. 33-37. ISBN 978-80-86433-80-6.
Rok
2023
Podkategorie
Stať ve sborníku
Anotace
Neodborné zásahy do konstrukce lidových staveb mohou vést ke ztrátě autentických konstrukcí tradičního stavitelství, ztrátě památkově hodnotného architektonického výrazu objektu, ale také ke zhoršení vnitřního mikroklimatu objektu, které může ohrožovat zdraví jeho obyvatel. Příspěvek se zaměřuje na rešerši literatury týkající se dané problematiky a hledání východisek pro další směřování výzkumu. Cílem práce je rozpoznání a popsání rizik, která hrozí při nekoncepčních nebo dílčích stavebních úpravách staveb lidové architektury a hledání nástrojů pro předcházení vzniku problematických stavebních úprav.
Autoři
Výšková, D. - Bošová, D.
Publikováno v
In: Sanace a rekonstrukce Staveb 2023. Praha: Vědeckotechnická společnost pro sanace staveb a péči o památky WTA CZ, 2023. p. 45-52. ISBN 978-80-908408-1-2.
Rok
2023
Podkategorie
Stať ve sborníku vyzvaná či oceněná
Anotace
Příspěvek se zabývá vnitřním mikroklimatem objektů horské architektury vesnických domů v regionu Kraslice. Jako případová studie byl zvolen typický dvoupatrový rodinný dům se sedlovou střechou z režných cihel v obci Bublava. Příspěvek představuje vlivy působící na vnitřní mikroklima objektu. Na závěr vyhodnocuje, které vlivy mohou jeho uživatelé snadno sami regulovat a které vlivy je možné regulovat jen za cenu stavebních úprav.

Za obsah této stránky zodpovídá: doc. Ing. Daniela Bošová, Ph.D.