Lidé

Mgr. Lukáš Veverka

doktorand Ústavu teorie a dějin architektury

Bibliografie

Knihy

Participace na rozsáhlejších publikačních projektech, kapitoly v knihách

  • Veverka, Lukáš, Tomáš Turek – Koncept koupaliště jsme navrhli hravý, šlo vlastně o zaoceánský parník, in: Beran, Lukáš et al., Rozhovory: architektura osmdesátých let, Praha: České vysoké učení technické v Praze, Fakulta architektury, 2020, s. 206–217.
  • Veverka, Lukáš, Vybrané textové popisy, in: Středověká opevnění českých měst 3 - Katalog Morava a Slezsko, Praha: Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště středních Čech v Praze, 2019.
  • Veverka, Lukáš, Slovník, in: Razím, Vladislav, Řeč středověké fortifikační architektury – terminologie a její souvislosti, Praha: Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště středních Čech v Praze, 2018, s. 221–241.
  • Veverka, Lukáš, Medailony světců, in: Mádl, Martin, Nástěnné malby Johanna Hausdorfa (1668–1743) na Broumovsku, Praha: Academia, 2016.

 

  • Veverka, Lukáš, Monografické kapitoly vybraných kulturních domů, in: Krásná, Pavlína – Vicherková, Veronika– Hrubý, Pavel– Veverka, Lukáš Kulturáky, Praha: Architektura 489, z. s. (Plánované vydání 2022/2023)

Články

  • Veverka, Lukáš, Odbor Klubu Za starou Prahu při městském osvětovém sboru v Kutné Hoře – II. část, Za starou Prahu: věstník Klubu Za starou Prahu LII., 2022, č. 2.
  • Veverka, Lukáš, Odbor Klubu Za starou Prahu při městském osvětovém sboru v Kutné Hoře – I. část, Za starou Prahu: věstník Klubu Za starou Prahu LII., 2022, č. 1.
  • Veverka, Lukáš, Kulturáky stojí. Ale obstály? Fenomén kulturních domů v Československu, Dějiny a současnost, 2022, s. 18–21.
  • Veverka, Lukáš, Klub Za starou Prahu a venkovské odbory, Za starou Prahu: věstník Klubu Za starou Prahu LI., 2021, č. 3, s. 18–23.
  • Veverka, Lukáš, Před koronou, za koronou, budou města ještě stát?, Studium Artium Magazín 12, 2020, s. 45–49.
  • Veverka, Lukáš, Hostile architecture: šedá zóna pojmů a významů, Studium Artium Magazín 11, 2020, s. 28–31.
  • Veverka, Lukáš, Vetřelci a volavky v Kutné Hoře, Krásné město, 2020, č. 3, s. 11–16.
  • Veverka, Lukáš, Obraz Kutné Hory v 19. století. Mezi kresbou, grafikou, malbou a fotografií, Zprávy památkové péče 79, 2019, č. 2, s. 69–85.

Články online

Dizertační práce

Téma: Fenomén "památkářské architektury" ve vztahu k činnosti Stavoprojektu

Školitel: prof. Ing. arch. Petr Vorlík Ph.D.

V rámci zvoleného tématu bych se rád věnoval zejména roli památkové péče v nově vzniklé organizaci Stavoprojektu. Konkrétně by bylo přínosné popsat, zhodnotit a kontextuálně představit činnost tzv. R-ateliéru a následně SÚRPMO. Protože by se při takovémto vymezení jednalo o příliš rozsáhlé téma pro jednoho badatele, zaměřil bych se na fenomén tzv. „památkářské architektury“, tedy novostaveb v historickém prostředí, které se vlastním pojetím pokusily o syntetizující vstup a harmonizaci stávajícího stavu měst.

Jelikož lze tzv. „památkářskou architekturu“ i dnes stále ještě označit za spíše přehlížené téma, pohybuje se stav jejího poznání i hodnocení od téměř neutrálních až po negativní konotace. Právě v době vzniku Stavoprojektu lze sledovat první kroky k aktivnímu promýšlení systematického doplňování center historických měst o novostavby, jejichž typologie je oproti dobové architektonické produkci více než specifická. 

Díky lepšímu pochopení chodu celé organizace bude možné také nově popsat a interpretovat tehdejší metodické a projekční výsledky, které pak mohou být přínosem i pro hodnocení současných novostaveb v historickém prostředí. Neustále se totiž vracejí diskuze o celkovém pojetí památkové péče, na jejichž pozadí je možné vysledovat cyklické rehabilitování i odmítání dobových projevů. Jejich estetické a v některých případech i typologické pojetí bylo v neustálé konfrontaci s tehdy aktuálními principy památkové péče, a zároveň soudobým výrazem ostatních projektů centrálně plánovaného stavebnictví.

Za obsah této stránky zodpovídá: prof. Ing. arch. Petr Vorlík, Ph.D.