Lidé

Ing. Ondřej Horák, Ph.D.

Výzkumné projekty

Hlavní řešitel
Horák, O.
Řešitelský tým
Trvání projektu
2021
Anotace
Cílem projektu je vytvořit přehledný grafický výstup, který by měl uživateli budovy poskytnout jasnou informaci o energetickém chování budovy v reálném čase či za zvolenou časovou periodu. Tento výstup by měl odpovídat grafickému výstupu průkazu energetické náročnosti tak, jak jej chápe současná legislativa. Tento výstup vychází z výpočtu provozní energetické náročnosti budovy, který je prováděn na základě naměřených dat o energetických tocích v budově.
Hlavní řešitel
Horák, O.
Řešitelský tým
Trvání projektu
2019-2020
Anotace
Projekt si klade za cíl vyvinout online nástroj, který je schopen uživateli budovy či jednotky zdokumentovat stav energetických toků v budově a na základě měření v budově kontrolovat, zda spotřeby energie odpovídají předpokladu stanovenému v průkazu energetické náročnosti budovy. V rámci projektu bude definováno, které energetické toky a parametry vnitřního a vnějšího prostředí je nutné prostřednictvím senzorů sledovat, aby bylo možné správně vyhodnotit energetické chování budovy. Následně by měl online nástroj umět uživatelům budovy definovat v případě neplnění průkazu či snížení komfortu uvnitř budovy, opatření, jak chování budovy zlepšit.
Hlavní řešitel
Horák, O.
Řešitelský tým
Trvání projektu
2018
Anotace
Na základě analýzy meteorologických dat a provozu stávajících objektů bude sestaven soubor parametrů, kterými lze ovlivnit energetickou náročnost budov. Následně bude vyhodnocen vliv užívání budov na jejich energetickou náročnost formou koeficientů. Tyto koeficienty porovnávají vypočtené hodnoty v průkazu energetické náročnosti budovy se skutečnými hodnotami vzešlými z užívání budovy.

Za obsah této stránky zodpovídá: doc. Ing. Daniela Bošová, Ph.D.