Lidé

Ing. arch. Ondřej Vápeník

Autoři
Vápeník, O.
Publikováno v
In: Recenzovaný sborník příspěvků mezinárodní vědecké konference Mezinárodní Masarykova konference pro doktorandy. Hradec Králové: Akademické sdružení MAGNANIMITAS, 2023. p. 1248-1256. ISBN 978-80-87952-39-9.
Rok
2023
Podkategorie
Stať ve sborníku
Související lidé
Anotace
Příspěvek popisuje téma vícevrstvých provětrávaných plášťů, uvádí jejich standardní součásti a fungování a blíže se věnuje životně důležité součásti této konstrukce, a tou je vzduchová mezera. Existující výpočtový model, který hodnotí vzduchovou mezeru, je rozvinut na sofistikovanější metodu hodnocení pomocí BIM modelu, jeho geometrických a informačních dat a dalších statistických klimatických dat za uplynulé klimatické referenční období. Příspěvek se nevěnuje hodnocení vzniklých dat, ale spíše metodě hodnocení. Klíčová slova: provětrávaná mezera, obvodové pláště, tepelně-vlhkostní analýza, BIM, parametrické projektování
Autoři
Rehberger, M. - Vápeník, O.
Publikováno v
Prague: Grada Publishing, a.s., 2023. ISBN 978-80-247-5151-1.
Rok
2023
Podkategorie
Kniha
Anotace
Publikace se věnuje problematice dvouplášťových konstrukcí fasád s provětrávanou mezerou, které jsou v praxi jedním ze tří nejběžnějších typů fasádních konstrukcí. Konstrukce provětrávané fasády poskytuje architektovi volnost materiálového, tvarového a estetického řešení. Publikace je určena nejen odborné veřejnosti, architektům, projektantům, investorům a výrobcům materiálových a systémových řešení v konstrukcích obvodových plášťů s provětrávanou mezerou běžně užívaných, ale také laické veřejnosti, majitelům a uživatelům staveb, jejichž převážnou část obvodového pláště tvoří dvouplášťová konstrukce obvodového pláště s provětrávanou mezerou. Publikace čtenáře uvádí do problematiky informačního modelování. BIM (Building Information Modeling / Management) je inovativní metodou digitálního modelování budov a umožňuje efektivnější a přesnější plánování, návrh, výstavbu a správu budov, což výrazně snižuje náklady a zvyšuje kvalitu práce. Informace zde uvedené budou rozdělené do dvou samostatných celků. Prvním celkem je úvod do tématiky informačního modelování. Druhým celkem je aplikace této metody na problematiku obvodových plášťů s provětrávanou mezerou v katalogové části.
Autoři
Rehberger, M. - Vápeník, O.
Publikováno v
Praha: GRADA PUBLISHING, 2023. ISBN 978-80-247-5151-1.
Rok
2023
Podkategorie
Kniha
Anotace
Provětrávané a dvojité fasády jsou významným oživením architektonického výrazu významnějších občanských a administrativních staveb. Jsou charakteristické vysokou variabilitou pohledových materiálů, které se uplatňují barvou, strukturou a zpracováním detailů. Publikace přináší přehled charakteristických výrobků pro lícovou vrstvu těchto plášťů s ohledem na jejich estetické vlastnosti, obvyklé rozměry a barevné provedení. Jednotlivé typy materiálů jsou prezentovány na příkladech současných, architektonicky zajímavých a realizovaných staveb. Zároveň jsou analyzována i technická řešení detailů kotvení a uspořádání funkčních vrstev s ohledem na použité lícové materiály. Pozornost je věnována významu a funkci provětrávané vzduchové mezery, jejímu správnému návrhu a celkovým stavebně-fyzikálním parametrům těchto plášťů s ohledem na energetickou náročnost staveb a na spolehlivost jejich funkce v čase.

Za obsah této stránky zodpovídá: Ing. Aleš Marek, Ph.D.