Lidé

Ing. arch. Adéla Chmelová

ODBORNÝ ASISTENT

Výzkumné projekty

Hlavní řešitel
Chmelová, A.
Řešitelský tým
Trvání projektu
2024
Anotace
V polistopadovém vývoji české demokratické společnosti se v řadách politických představitelů dlouhou dobu opomíjel význam péče o prostředí měst a obcí, ale i kulturní krajiny. Díky vládnímu usnesení "Politika architektury a stavební kultury ČR", které se v současnosti aktualizuje, se tato situace může začít systematicky měnit, pokud ve všech patrech politické moci bude vůle na její uplatnění a pokud budou vhodné vzory a doporučení i pro samosprávy. Mezi malými a středními městy a obcemi je přitom zásadní rozdíl. Některá, jako je Litomyšl, patří dokonce k evropské špičce. Většina ostatních ale strádá na nedostatku znalostí a zkušeností. Konference naváže na předchozí ročníky. První ročník, který proběhl v roce 2017 ve Žďáru nad Sázavou, se věnoval otázce Participace. V roce 2021 byla konference zaměřena na městského architekta a proběhla v říjnu v Praze a Dolních Břežanech. Těšila se významné účasti i přes pandemickou situaci - 45 účastníků fyzicky a 25 online. V roce 2022 byl podtitul konference: Komunální politika a stanovování priorit rozvoje. Konference se konala v Líbeznicích a druhý den byla komentovaná procházka po úspěšných nových realizacích veřejných budov a prostranství. V loňském roce navázala konference v Litomyšli s tématem: Kvalitní veřejný prostor - srdce města i komunity. Druhý den se konaly pro velký zájem účastníků hned tři komentované procházky současně. Již v tomto ročníku se projevila nutnost diskuze nad tématy krajinářské architektury, což potvrdily prezentace autorů realizací projektů v Litomyšli (protipovodňový park, nábřeží řeky Loučné). Na tuto trajektorii by rády navazovaly i další ročníky. Konference v Litomyšli se těšila vysoké návštěvnosti 180 účastníků. Od druhého ročníku (2021) jsou konference přístupné i online a záznamy jsou k dispozici na našich webových stránkách. Konference si dává za cíl propojovat komunální politiky s odbornou veřejností z praxe i z řad studentů doktorského studia. K účasti vyzveme doktorandy s příbuznými v
Hlavní řešitel
Řešitelský tým
Trvání projektu
2021-2022
Anotace
Výzkumný projekt je zaměřen na veřejný prostor v rozhraní pražské městské periferie a navazující volné krajiny (především zemědělské). Vybraná oblast výzkumu je změna fyzické struktury příměstské krajiny a její dnešní specifické projevy. Fyzická struktura je chápána jako uspořádání skladebných prvků - cest, ploch a míst - a jejich vzájemné vztahy a funkce. Základní výzkumnou otázkou tedy je, jak se proměňovala fyzická struktura na rozhraní sídla (zastavěného území) a volné krajiny a které myšlenkové koncepty tuto proměnu ovlivnily. Věnuje se dnešním konkrétním krajinářským úpravám ve vazbě na současné užívání příměstské krajiny. Práce se snaží reflektovat současné krajinné struktury na pozadí jak již zaniklých krajinných struktur, tak na pozadí historických krajinných struktur přetrvávajících až do dneška. V rámci hledání odpovědi na tyto výzkumné otázky a identifikované problémy bude brán zřetel také na dostupné nástroje, které poskytují územní plánování a regionální politiky anebo návrh jejich případné revize.
Hlavní řešitel
Řešitelský tým
Trvání projektu
2019
Anotace
Výzkumný projekt je zaměřen na veřejný prostor se zaměřením na periurbánní krajiny - prostředí městské periferie a navazující volné krajiny. Cílem výzkumu je sestavit typologii těchto veřejných prostranství, zhodnotit jejich kvality a formulování doporučení k jejich navrhování s ohledem na vývoj potřeb současné a budoucí generace. V rámci hledání odpovědi na tyto výzkumné otázky a identifikované problémy bude brán zřetel také na dostupné nástroje, které poskytují územní plánování a regionální politiky anebo návrh jejich případné revize.

Za obsah této stránky zodpovídá: Ing. Zuzana Štemberová