Ateliéry

ZAN Kirovová

A

SCULPTURE PARK | VAVROUŠKA

LS 2024

Zadání

Součástí území Velká skála, které se rozkládá na severních terasách v Praze – Troji je lokalita v blízkosti usedlosti Vavrouška, určená k transformaci a zástavbě. V tomto území budeme navrhovat sculpture park, park s ateliéry a rezidencemi pro umělce z celého světa. Místo, které nebude čistě soukromou rezidencí, ale především otevřeným veřejným prostorem pro lokální obyvatele. Sochy nebo jiné umělecké objekty budou volně vystaveny v parku, vznikne zde atraktivní exteriérová galerie s volnou kompozicí objektů ateliérů a rezidencí, které objemově navazují na drobnější zástavbu rodinných domů. Vznikne zde nová umělecká čtvrť s výhledem na Prahu.

Rezidence bude sloužit mladým umělcům, kteří si budou moci prostor na základě výběrového řízení prostor pronajmout a po období 6 – 12 měsíců zde žít a tvořit.  Umělci budou mít k dispozici ubytování a prostorné ateliéry vhodné pro sochařskou či malířskou tvorbu, případně i pro jiné umělecké disciplíny. Ateliéry by měly být od obytné části chytře odděleny; musí zde být vhodně vyřešeno zásobování materiálem i odvoz hotových výtvarných děl do galerií. Součástí bude i prostor pro veřejnost, která bude moci nahlédnout do ateliérů v dobách konání výstav nebo doprovodných akcí.

Nová umělecká čtvrť bude přístupná pěšky nebo na kole. Automobilová doprava bude v tomto místě zakázána – bude umožněn vjezd pouze pro zásobování (materiály pro tvorbu + odvoz uměleckých děl do galerií).

Za obsah této stránky zodpovídá: Ing. arch. Lucie Kirovová, Ph.D.