Ateliéry

Ateliér Tesař–Barla

Výběr studentů přihlášených přes webové rozhraní 04. 09. 2024 / 00:00 atelier 749

Do ateliéru budou automaticky přijati studující na závěrečné práce - DP a BP (kteří absolvovali seminář či mají hotovou studii) v našem atelieru. Dále budou přijati zájemci dle ústní dohody na ATSBP a DSN. Pokud mezi námi ústní dohoda neproběhla, nebo si nejste jisti, kontaktujte @Tesař přes teams nebo na email jan.jakub.tesar@cvut.cz nejpozději 3.9.2024 do 12:00.

Do zbylého počtu manuálně možného výběru 24 studentů vybereme zájemce dle Vašich předchozích prací publikovaných na webu FA nebo dle přiloženého portfolia. 

Zbývajících cca 10 míst vybere počítač :-)

A

Domov pro děti

ZS 2024

Hospic pro děti /  Dětský domov  Bytové domy s byty pro pěstouny

Otevíráme další nepříjemné společenské téma – tabu „vážně nemocných dětí a dětí bez rodičů“. Zajímá nás váš názor, názor nastupující generace, která má vždy potenciál bořit stereotypy a ukázat nové cesty.

V rámci přediplomního semináře od Lucie Bielakové byly vytypovány dvě lokality v městské části Praha 6 a bylo předběžně připraveno zadání. Lokality na Veleslavíně a ve Vokovicích nabízejí napojení na Ústřední vojenskou nemocnici, umístění v zeleni, rozlehlý pozemek pro všechny funkce včetně parku s venkovním hřištěm a možnost propojení s bydlením a dalšími funkcemi. Na pozemcích plánujeme navrhnout tyto stavby: 

Hospic pro děti – Vážně či nevyléčitelně nemocné děti často potřebují dlouhodobější specializovanou péči, kterou běžný domov nemůže poskytnout. Profesionální zázemí pro náročné období může poskytnout centrum paliativní péče, kde jsou děti s celou rodinou. Hospic není místem umírání, ale místem pro uzdravení, místem naděje! Je to útočiště pro rodiny v nejtěžších etapách jejich života, přesto je naplněné pohodou, radostí a láskou. Tato péče, která je v České republice v počátcích, je obklopena stigmaty, a přitom je tak potřebná.

Bytové domy s byty pro pěstouny – Co vytváří domov? Má dětský domov ve 21. století vůbec své místo? Kam umístit děti před adopcí? Je pro pěstouny psychicky náročná péče správným směrem? Jaké zázemí má mít pěstounský pár, který pečuje o děti na přechodnou dobu před adopcí? Hledáme bytový dům, kde byty pro běžné rodiny doplňují jednotky pro „profesionální“ rodiče, kteří mají v přechodné péči často více než pět dětí.

Hostem ateliéru bude Jakub Kynčl, autor řady residenčních projektů a domů s pečovatelskou službou. Spolupráci přislíbili pracovníci z Nadace rodiny Vlčkových, kteří pracují na dětském hospici v usedlosti Cibulka.

Těšíme se na všechny, kteří rádi přemýšlí, (ne)bojí se BIMu a chtějí...

Pro více informací navštivte:

B

Nápravné zařízení

ZS 2024

Otevíráme další celospolečenské tabu – téma „trestu“. Jaké typy nápravných zařízení existují? Jaké jsou jejich kategorie a jsou správné? Kde mají být nápravná zařízení? Je nápravné zařízení skutečně napravující? Nejsou nápravná zařízení spíše hotelem pro nepřizpůsobivé? Přediplomní seminář má za úkol zmapovat a vytvořit podklady pro ateliérové zadání na LS 25. Kromě hledání vhodného místa je cílem nalézt dostupnou literaturu na téma trest ve společnosti a připravit stavební program pro jednotlivé typy nápravných zařízení dle stupně ostrahy a dle cílové skupiny (mladiství, ženy s dětmi, delikventi, nebezpeční zločinci…). Najít vhodné současné či ikonické příklady z historie.

Cílem diplomního semináře je zmapovat místo, typologii, reference a připravit zevrubně stavební program.

C

Volné zadání

ZS 2024

Pro přípravu diplomního projektu nabízíme možnost vlastního zadání. Máte oblíbenou typologii? Máte oblíbené místo? Nebo dokonce máte konkrétní zadání z rodného kraje? Nebo ještě nevíte? Kromě celoateliérového zadání nabízíme možnost i témat z předchozích semestrů na nová konkrétní místa.

Např.: Zázemí pro technické služby a sběrna surovin pro město Milovice.

Cílem diplomního semináře je zmapovat místo, typologii, reference a připravit zevrubně stavební program.

Za obsah této stránky zodpovídá: doc. Ing. arch. Jan Jakub Tesař, Ph.D.