Ateliéry

ZAN Buřičová

A

U trati bez trati

LS 2024

Zadání

Jsme ve Strašnicích na území zrušené dráhy.

Momentálně je to území nikoho skoro v centru města - kus zrušené dráhy na rozhraní 4 městských částí. Obývají ho bezdomovci, všude zbytky minulé doby – opuštěná refíž, rozbité lampy, bezdomovci, křoví, za křovím směs malých i velkých rodinných domů a vil, zbytky dílen, garáže, sklady, ale také nečekané výhledy! ze všech stran kouká potenciál, jak místo využít. Zrušená dráha se promění v liniový park.

Budeme tady navrhovat domy. Chceme tady bydlet spolu a přinést do místa novou energii. Bydlet tady budou všichni jak chtějí bude to místo pro bohaté i chudé všeho věku. Chceme se o sebe a prostor kolem sebe dobře starat. Neměli by to být klasické rodináče, ale kdo ví? Bydlení bude spojené s nějakým užitečným prostorem, ne nutně veřejným, těžištěm domu může být například truhlářská dílna, místo pro dětskou skupinu? Můžeme tam dostat i nějaká užitečná zvířata – kozy, králíky, prasata, slepice… prostě obohatit náš nový prostor :_)

Hledáme vhodnou skupinku obyvatel. Nezáleží na sociálním statusu, hledáme, čím můžeme obohatit místo: domy budou mít prostor pro bydlení, ať jednotlivce, skupiny nebo celé (i vícegenerační) rodiny a zároveň musí mít prostor veřejný, který nemusí být nutně komerční. Podmínkou je vytvoření prostoru s odděleným „veřejným provozem“ od soukromého (dílna, ateliér, různé služby).

 Stavební program:

Byt: min. garsoniéra - vstup, wc + koupelna, kuchyň, pokoj

Společný prostor: vnitřní i vnější podle zájmu obyvatel

Velikost objektu:

-          stavba min. dvoupodlažní

-          hrubá podlažní plocha objektu min. 200m2 - max. 300m2.

Cesta je cílem:

Máme nekonečně otázek. Během semestru budeme hledat na všechno odpovědi. Čím víc nás to bude bavit, tím víc získáme my i návrh. Pracovat budeme ve skupinkách i samostatně. V průběhu semestru nás čeká pár workshopů.

Za obsah této stránky zodpovídá: Ing. arch. Martina Buřičová