Pozemní stavitelství IV

OBSAH PŘEDNÁŠEK

Podzemní části budov - 1 přednáška, ploché střechy - 2 přednášky, šikmé střechy - 2 přednášky. V každé oblasti:

- rozbor namáhání staveb a konstrukcí,

- přehled konstrukčních a materiálových řešení,

- navrhování skladeb konstrukcí,

- principy řešení konstrukčních detailů.

OBSAH CVIČENÍ

Spodní stavba:

Přehled systémů ochrany stavby před vodou. Aplikace poznatků z výuky PS 1, 2 a 4 pro vhodnou volbu pažení jámy, konstrukce suterénu a systému ochrany stavby před vodou podle namáhání tlakovou vodou a podle místa stavby. Skladba konstrukce suterénu včetně pomocných vrstev a pažení jámy, rozměry vrstev, tolerance. Rozměry stavebních zásahů do okolí suterénu (pažení, kotvy, výkop, vrty, injektáže ….). Právo stavby, vztah k sousedním pozemkům, vliv na umístění a tvar budovy.

Střechy s povlakovou hydroizolací:

Řešení plochých střech pro různá využití a různé parametry vnitřního prostředí - jednoplášťová klasická skladba, tepelná izolace dle zatížení provozními vrstvami, hydroizolace dle potřebné spolehlivosti, provozní souvrství dle využití střechy. Řešení odvodnění. Řešení konstrukčních detailů ovlivňujících vzhled budovy a užívání střechy (okapní hrana, atika popř. se zábradlím, vstup na střechu z interiéru, kontejnery pro vysokou zeleň, rozhraní ploch s různým využitím). 

Klempířské konstrukce:

Druhy plechů, obvyklé tloušťky, obvyklé profily dle využití, připevňování, řešení dilatace.

Střechy se skládanou krytinou (šikmé):

Principy konstrukce krovů pro vytvoření volného prostoru podkroví včetně masivní šikmé desky. Skladba s tepelnou izolací pod a mezi krokvemi, skladba s tepelnou izolací nad krokvemi nebo nad masivní šikmou deskou. Větrání střech, ochrana dřevěných prvků. Řešení konstrukčních detailů ovlivňujících vzhled budovy (okraj u okapu a návaznost na fasádu, hřeben a nároží). Osvětlovací prvky pro šikmé střechy.

Za obsah této stránky zodpovídá: RNDr. Jiří Šrubař, Ph.D.