Ateliér realizační projekt - ATRH

Ateliér se dá zpracovávat v jedné z následujících variant:

ATRH varianta 1 - prováděcí projekt zaměřený na stavební detaily
řešeného objektu

Na podkladě vlastního architektonického návrhu vypracovaného v rámci předchozích ateliérů zpracovávají studenti projekt zaměřený na řešení stavebního detailu.

Zpracování projektu probíhá ve spirále, kdy je třeba každý problém postupně několikrát ověřit, vžda na vyšší úrovni vědění souvislostí a podrobností. Stává se, že se výchozí předpoklady ukážou jako neudržitelné a je třeba je přehodnotit. Architektonický návrh a technické řešení jsou spojité nádoby. Každá změna způsobená jiným technickým řešením musí být provedena s ohledem na architektonický konceptnávrhu a stejně tak to platí obráceně. Kromě konzultací s vedoucím ateliéru zajišťují odborné konzultace stanovení pracovníci technických ústavů v rozsahu zadání, které stanoví předepsaný obsah ATRN. Toto zadání je studentům předáno při zahájení práce.

ATRH varianta 2 - dokumentace staveb krajinářské architektury

Na podkladě vlastního architektonického návrhu vypracovaného v rámci předchozích ateliérů zpracovávají studenti projekt rozsahem odpovídající dokumentaci nutné pro stavební řízení s tím, že bude rovněž obsahovat tabulky výměr a cen základních komponentů návrhů. Součástí závěrečného portfolia bude nejen technická zpráva ale i zápisy z konzultací se specialisty (Statika, hydraulika, doprava, osvětlení, arboristika atp.) Plán údržby např. ve formě manuálu, případně návrh etapizace prací bude rovněž připojen. Ateliér seznámí posluchače s problematikou konstrukčního projektu. Na podkladě vlastního krajinářského návrhu vypracovaného v rámci předchozích ateliérů zpracovávají studenti konstrukční projekt v úrovni dokumentace pro provedení stavby.

Cíle: Ateliér seznámí posluchače s problematikou provádění dokumentace staveb krajinářské architektury.

Způsob zadání:

Vedoucí ateliérového projektu, který je podkladem pro realizační projekt, stanoví ve spolupráci s odbornými konzultanty rozsah projektu.

Požadované výsledky:

Projekt splňující zadání a všechny jeho jednotlivé přílohy včetně textových částí dokumentace.

Kritéria hodnocení:

Způsob práce během semestru – argumentace – zacházení s úlohou, účast na konzultacích, získané znalosti / dovednosti, realizovaný výsledek – užití materiálů / konstrukce / progresivnost řešení, udržitelnost, úplnost a jasnost dokumentace, prezentace / grafická úroveň.

 

Za obsah této stránky zodpovídá: RNDr. Jiří Šrubař, Ph.D.